Fysik

Fysik - Energi

09. februar 2005 af Maria17 (Slettet)
Hej
Er der nogen der vil tjekke mine resultater i denne opgave?


På en klar dag modtager hver m^2 af solfangeren i gennemsnit energi med effekten 680 W. Solfangeren overfører 70 % af denne erngi til kedlen, der herved modtager energi med effekten 1,30 kW.

a) Beregn soldangerens areal.

= 2,73 m^2

Kedlen er af aluminium og har massen 1,2 kg. Den påfyldes 2,0 liter vand. Starttemperaturen er 15 grader-C. I det højtliggende Tibet er vands kogepunkt lavere end 100 grader-C. Kogepunktet kan her sættes til 90 grader-C.

b) Vurdér hvor lang tid det varer, før vandet kommer i kog.

= 544,62 s = 9 min


Mvh. Tine

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

a) er fuldstændig korrekt, også hvad antal betydende cifre angår.

b) Fremgangsmåden er antageligvis korrekt, men facit skal angives med to betydende cifre (jf. præcisionen af de opgivne størrelser i opgaveteksten). Ifølge Databogen er

c(v) = 4.18kJ/(kg*K) (v. 323K)
c(Al) = 896J/(kg*K)

og dermed

delta t = [m(v)*c(v) + m(Al)*c(Al)]*(delta T)/P = 544.338...s ~ 9.1 min

Ellers fint :-)

//Singularity

Svar #2
09. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

jeg siger mange tak!

Svar #3
09. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

Jeg har nogle flere opgaver. Er der igen nogle flinke mennesker der gider se mine besvarelser?

Under en fodboldkamp diskuterer to tilskuere, hvilken fart fodbolden opnår ved et målspark. De beslutter at vurdere denne fart ved det næste målspark. Den ene tilskuter måler, at der går 2,9 s, fra fodbolden forlader målmandens fod, til fodbolden igen rammer jorden. Den anden tilskuer bestemmer den vandrette afstand mellem fodboldens startsted og nedslagssted til 60 m.

a) Beregn fodboldens middelhastighed i vandret retning.

Denne opgave er jeg ret meget i tvivl om.
Skal man bare helt se bort fra den lodrette bevægelse og så bare finde middelhastigheden (som om bolden bare bevægede sig i en ret linie)?
Jeg har fået et resultat der lyder:
20,7 m/s

Man kan få en mere nøjagtig værdi for den søgte begyndelsesfart ved også at tage hensyn til fodboldens bevægelse i lodret retning.

b) Bestem en mere nøjagtig værdi for fodboldens begyndelsesfart. Man kan se bort fra luftmodstanden.

Her er jeg også i tvivl om noget. Vi har jo ikke fået opgivet nogen startvinkel. Skal man bare sætte den til noget realistisk? Jeg har sat den til at være 30 grader.
Og mit resultat er: 24,27 m/s


Svar #4
09. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

Opstil reaktionsskemaet for kernereaktionen mellem en proton og en 7-Li-kerne, når der ud over én neutron dannes netop én anden kerne.

(Det førstnævnte tal er det tal som står øverst)


7-3-Li + 1-1-p ---> 7-4-Be + 1-0-n


Svar #5
09. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

En pige slippes fra platformen øverst i Sky Tower. Hun opnår under sit frie fald en fart på 94 km/h, lige inden hun rammer nettet.

a) Beregn hendes tilbagelagte vejstrækning under det frie fald.

= 34,71 m


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:

a) Ja, der spørges til den horisontale middelhastighed, og de 60m er netop udmålt i horisontal retning ifølge opgaveteksten.

Pas igen på med afrunding - der er kun 2 betydende cifre i de opgivne størrelser i opgaveteksten.

Svar: v_m = (delta x)/(delta t) = (60m)/(2.9s) = 20.689...m/s ~ 21m/s

b) Der er tale om projektilbevægelse, hvor luftmodstanden negligeres. Har du haft om skråt kast?

//Singularity

Svar #7
09. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

ja, jeg har haft om skrå kast.

Og jeg har brugt formlen for længden af kastet, hvori jeg har isoleret v-nul (altså starthastigheden)

Svar #8
09. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

men i den formel skal man jo også bruge en startvinkel... men den har vi jo ikke fået oplyst...??!!

Svar #9
09. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe med de resterende opgaver?

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. november 2005 af Snemanden (Slettet)

Sidder også lige med opgaven om solfangeren.. Og jeg må lave en fejl, for får ikke det resultat, som i gør. Det er til b!:

b) Vurdér hvor lang tid det varer, før vandet kommer i kog.

delta t = [2,0kg*4.18kJ/(kg*K) + 1,2kg * 896J/(kg*K)]*75K/1,3kW = Ikke facit..

Hvor er fejlen?

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. november 2005 af fixer (Slettet)

Angående fodboldopgaven:

Dersom luftmodstand negligeres som angivet i opgaveteksten vil bolden følge en kasteparabel. Du skal blot bestemme den bane, der tilbagelægges på 2.9 s og sender bolden ud på 60 m. Der er netop een bane der opfylder dette.

Et par vink:

Antag at startvinklen er A og begyndelseshastigheden er v0. Hastighedskomposanten i vandret retning er da v0*cos(A), altså er

t_bold*v0*cos(A) = s_bold (1)

hvor t_bold=2.9s og s_bold=60m.

Bolden rammer jorden til tiden t_bold bestemt ved

½g(t_bold)²=v0*t_bold*sin(A) (2)

Hvorfor ?

Af (1) og (2) kan v0 bestemmes.

Brugbart svar (0)

Svar #12
05. november 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

#19, delta T er temperaturforskellen, og IKKE tiden ;)

T = temperatur

t = tid

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. november 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Ups, jeg mente #10, ikke #19 :$

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. november 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Nej, nu har jeg lavet dummeféjl igen - sorry ! Glem bare mit indlæg ;)

Brugbart svar (0)

Svar #15
05. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#10:
Du glemmer nok, at du i beregningerne har anvendt et dekadisk præfiks i vandets specifikke varmekapacitet;

c_v = 4,18 kJ/(kg*K) = 4,18*10^3 J/(kg*K)

samt i effektværdien

P = 1,3kW = 1,3*10^3 W

Det er 4,18*10^3 og 1,3*10^3, som skal anvendes i beregningen for at tidsrummet 'delta t' returneres i SI-enheden s.

//Epsilon

Skriv et svar til: Fysik - Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.