Matematik

Projektion i rummet - vektorregning

22. februar 2010 af KJ1990 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Kan folk hjælpe mig her? Evt lave den? Jeg har lavet 6 andre opgaver, og denne er jeg gået helt død i, for alt det med projektion er ikke lige min kop te.

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: Opgave 6.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Du har givet en parameterfremstilling for en linie l i rummet, og du skal finde projektionen Pl af et punkt P på linien. Til ethvert reelt tal t giver parameterfremstillingen er punkt på linien. Vi skal finde det t, der hører til punktet Pl. Projektionen finder du ved at nedfælde den vinkelrette fra P på l. Vektoren PlP skal altså stå vinkelret på linien, og dermed på en retningsvektor r for linien. En sådan retningsvektor aflæser du umiddelbart af parameterfremstillingen:

r = (-1, 2, 2) . Vektoren PlP er

PlP = (7, 10, 5) - (-2, 1, -4) -t(-1, 2, 2) = (9, 9, 9) - t(-1, 2, 2) . Vi danner nu skalarproduktet

PlPr = (-1, 2, 2)•(9, 9, 9) -t(-1, 2, 2)•(-1, 2, 2) = -9 + 18 + 18 -t(1+4+4) = 27 - 9t og vi skal finde det t, hvor skalarproduktet er 0, altså 27 - 9t = 0 ⇒t = 3. Indsæt t = 3 i liniens parameterfremstilling for at finde koordinaterne for projektionen Pl.

b) I denne opgave kender du ligningen for en plan α og skal finde projektionen af et givet punkt P på planen. Projektionen Pα findes ved at nedfælde den vinkelrette fra P på planen. Linien gennem P og Pα er derfor parallel med normalvektoren til planen. En normalvektor n til planen aflæses direkte af planens ligning. Bestem så linien gennem P med retningsvektor n, og find liniens skæringspunkt med planen α. Det er det søgte projektionspunkt Pα.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. februar 2010 af peter lind

a) Find ligningen for den plan, der går igennem P og har retningsvektoren for linjen som normalvektor. Der hvor planen og linjen skærer hinanden er projektionen.

b)Find ligning eller parameterfremstilling for den linje, som går igennem punktet og har planens normalvektor, som retningsvektor. Der hvor linjen og planen skærer hinanden er projektionen.


Svar #3
22. februar 2010 af KJ1990 (Slettet)

Jeg prøver lige! Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Projektion i rummet - vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.