Matematik

Projektion

23. februar 2010 af christiasoerensen (Slettet)

En plan går gennem punkterne A (2,3,1) , B (3,1,2) og C (1,2,3).

Find koordinaterne til projektionen af punktet (15,7,-1) på planen...

-- Kan jeg få noget hjælp til denne opgave ? (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2010 af PeterValberg

En plan kan fastlægges ved et punkt  og en normalvektor (orthogonal på planen), - fx:

derved kan planens ligning opstilles som:

Du kan som normalvektor bruge krydsproduktet mellem vektorerne og  ,
da krydsproduktet resulterer i en vektor orthogonal på de to vektorer, man tager krydsproduktet af.
Og da punkterne A, B og C alle ligger i planen, må krydsproduktet nødvendigvis være orthogonal på planen og kan dermed gøre det ud for normalvektoren .

Projektionen af punktet Q(15, 7, -1) på planen kan bestemmes som skæringspunktet mellem planen og den rette linje m gennem punktet Q(15, 7, -1) orthogonal på planen.
Du opstiller en parameterfremstilling for den rette linje m udfra punktet Q(15, 7, -1) og med planens normalvektor som retningsvektor for linjen. Herefter er det "bare" et spørgsmål om at beregne skæringspunktet mellem linjen og planen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
23. februar 2010 af christiasoerensen (Slettet)

Jeg har fundet planens ligning til at blive:
 

            -3x - 3y - 3z + 18 = 0

Men er nu gået lidt i stå ...


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2010 af PeterValberg

det vil ikke som jeg vil, - så jeg prøver lige igen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2010 af PeterValberg

Normalvektoren for planen kan bestemmes som krydsproduktet:

Hvilket med punktet A(2, 3, 1) som udgangspunkt (P0) giver flg, ligning for planen:

som du så rigtigt har fundet frem til :-)

Linjen m gennem punktet Q(15, 7, -1) med retningsvektor lig med planens normalvektor:

har følgende parameterfremstilling:

Dermed kan værdien for parameteren t findes ved at indsætte udtrykkene for henholdsvis x, y og z fra parameterfremstillingen ind i ligningen for planen.

Den heraf fundne værdi for t indsættes tilsidst i parameterfremstillingen for linjen m og koordinaterne for linjens skæringspunkt med planen kan bestemmes, disse koordinater er det samme som punktet Q's projektion på planen.
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2010 af mathon

som divideret igennem med -3 giver den lidt håndterbart lettere

           x + y + z - 6 = 0

linjen gennem P(15,7,-1) parallel med planens normalvektor n = [1,1,1]
har bl.a. parameterfremstillingen

                        (x,y,z) = (15,7,-1) + t·(1,1,1)
dvs skæring kræver
                                x = 15+t
                                y = 7+t                        og               x + y + z - 6 = 0     
                                z = -1+t
hvoraf ved indsættelse i planens ligning

                                15 + t + 7 + t - 1 + t - 6 = 0

                                 3t + 15 = 0
                                 t + 5 = 0

                                 t = -5


hvilket giver skæringspunktet:
 

                                 S = (15,7,-1) + (-5)·(1,1,1)

                                           S = (10,2,-6)
                                


 


Skriv et svar til: Projektion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.