Matematik

find kassens længde og bredde

25. februar 2010 af Linepedersen1112 (Slettet)

Der skal fremstilles en kasse med et rumfang på 2 m^3, og den skal være 1 m høj. Materialet til bunden koster 10 kr./m^2, til siderne 5 kr./m^2 og til låget 7 kr./m^2´. Find kassens længde og bredde, når fremstillingen skal gøres så billig som muligt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du ved, at kassen skal være 1 m høj. Så er bundens areal 2m2 og lågets areal er 2m2, dvs at prisen på bund og låg er fast, uanset hvilken længde og bredde vi betragter. Tilbage er så at finde arealet af kassens sider og gøre det så lille som muligt. Arealet af kassens sider er proportionalt med omkredsen af grundfladen, så problemet er kogt ned til at finde det rektangel, der har et givet areal og mindst mulig omkreds.

Kald rektanglets længde og bredde for henholdsvis x og y. Rektanglets areal er

A = x y = 2m2

Rektanglets omkreds er

P = x + y + x + y = 2(x+y)

Af udtrykket for arealet A finder vi

y = 2m2 / x , som vi indsætter i udtrykker for P

P = 2x + 2•2m2 / x = 2x + 4m2 / x

Vi vil finde minimum for P(x). Først finder vi den afledede

dP/dx = 2 - 4m2 / x2 og løser ligningen dP/dx = 0 :

2 - 4m2 / x2 = 0 eller x2 = 2m2 , og dermed x = (√2) m . Indsat i udtrykket for A, finder vi y = (√2) m. Det fundne rektangel med givet areal og mindt mulig omkreds er altså et kvadrat.


Svar #2
25. februar 2010 af Linepedersen1112 (Slettet)

ér svaret bare et kvadrat ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Spørgsmåler er: Find kassens længde og bredde. De størrelser blev kaldt x og y i #1. Så svaret er, at længe og bredde er lige lange og er lig med √2 m = 1,4142 m .


Skriv et svar til: find kassens længde og bredde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.