Matematik

Potensvækst og logaritmer

27. februar 2010 af LiseHanse (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej, jeg håber der er nogen der kan jeg hjælpe mig med nogen opgaver jeg har problemer med

Opgave 1. En potensfunktion f(x) = bx^a opfylder at f(3) = 7 og f(5) = 9.
(a) Find den procentvise ændring i den uafhængige variabel, når den afhængige variabel falder med 5 %

Opgave 2. Logaritmer: Med to decimalers nøjagtighed er 

log 2 = 0.30 og log 3 = 0.48

(a) Udregn ved brug af disse to oplysninger følgende tal:

log 72
log 27
log 1.2
log kvardratrod af 60
log 15


Jeg håber virkelig i kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2010 af mathon

Opgave 1.
                  9 = b·5a
                  7 = b·3a                         ligningerne divideres

                  (9/7) = (5/3)a

                  log(9/7) = log(5/3)·a

                  a = log(9/7)/log(5/3) = 0,491977

.............

                 y2/y1 = (x2/x1)0,491977

                 y2/y1 = (0,95)0,491977

                 (y2-y1)/y1 = 0,950,491977 - 1 = -0,024919 = -2,4919%

................................

anvendt er:

                 a/b = c/d ⇔ (a-b)/b = (c-d)/d

som specifikt for d = 1 giver

                a/b = c ⇔ (a-b)/b = c - 1

        
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2010 af mathon

Opgave 2.
                     log(72)   = log(23·32)
                     log(27)   = log(33)
                     log(1.2)  = log((22·3)/10)
                     log(√60) = log(√(2·3·10))
                     log(15)   = log((3·10)/2)


Svar #3
28. februar 2010 af LiseHanse (Slettet)

Tusind tak for svaret, nu er jeg et skridt videre :D 


Svar #4
28. februar 2010 af LiseHanse (Slettet)

jeg har også et spørgsmål til faktisk:

hvilke regneregl kan man bruge til den her log√1000?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2010 af mathon

          log(√(102·10)) = log(10·√(10)) = log(10) + log(10½) = 1 + ½·log(10) = 1 + ½ = 1,5


Skriv et svar til: Potensvækst og logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.