Matematik

Bstem forskrift af trekantareal..

27. februar 2010 af Camilaaaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Heeeej, jeg stødte ind i den her opgave :S

En trekant ABC er indskrevet i et kvadrat med
sidelængden 1, som vist på figuren.

a) Opstil en forskrift for arealet af trekanten
som funktion af x.

b) Bestem den værdi af x, der giver
trekanten det største areal.

 Hvordan er det lige jeg gør ?

Pythagoras eller hvordan :S ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vi mangler lige figuren, eller måske du kan beskrive, hvordan trekanten ser ud? Vi kan ikke lige se, hvordan trekanten er indskrevet, og hvad x er.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2010 af PeterValberg

Når det har noget med optimering / det største mulige (areal), så handler det sædvanligvis om differentialregning.
Du skal altså opstille et udtryk, der beskriver trekantens areal i forhold til en ubekendt (bliver sikkert en andengradsligning), - derefter differentierer du denne og sætter lig med nul (f'(x)=0).

derved kan du (sikkert) finde den værdi for den ubekendte, der giver trekanten det størst mulige areal.

Men jeg må give Andersen11 ret, - det var rart med en tegning...!!!

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
27. februar 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:t69xC3Q-XlMJ:www.emu.dk/gym/fag/ma/faglige_forening/bogsalg/STX_A_vejl_eks_opg.pdf+3.016+b)+Bestem+den+værdi+af+x,+der+giver+trekanten+det+største+areal.&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESjEWlPzHojeZPfb-y2ic3FuZU4HqPAPnTRzd-sNjkkhuAxb_EAhWVQBVGiUwYbNP2nYJczbfuarwZ3VlkBAH6qVIIrC5kXKygQvy3U8dqXj4YF9p3zatW72lfSuOertemrh4cdp&sig=AHIEtbTWoThMA65oZMswC1lC9plSaJ_1xA

I kan se tegning her på opgave 3.016


Svar #4
27. februar 2010 af Camilaaaa (Slettet)

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:t69xC3Q-XlMJ:www.emu.dk/gym/fag/ma/faglige_forening/bogsalg/STX_A_vejl_eks_opg.pdf+3.016+b)+Bestem+den+værdi+af+x,+der+giver+trekanten+det+største+areal.&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESjEWlPzHojeZPfb-y2ic3FuZU4HqPAPnTRzd-sNjkkhuAxb_EAhWVQBVGiUwYbNP2nYJczbfuarwZ3VlkBAH6qVIIrC5kXKygQvy3U8dqXj4YF9p3zatW72lfSuOertemrh4cdp&sig=AHIEtbTWoThMA65oZMswC1lC9plSaJ_1xA

Man kan se tegning her på opgave 3.016 


Svar #5
27. februar 2010 af Camilaaaa (Slettet)

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:t69xC3Q-XlMJ:www.emu.dk/gym/fag/ma/faglige_forening/bogsalg/STX_A_vejl_eks_opg.pdf+3.016+b)+Bestem+den+værdi+af+x,+der+giver+trekanten+det+største+areal.&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESjEWlPzHojeZPfb-y2ic3FuZU4HqPAPnTRzd-sNjkkhuAxb_EAhWVQBVGiUwYbNP2nYJczbfuarwZ3VlkBAH6qVIIrC5kXKygQvy3U8dqXj4YF9p3zatW72lfSuOertemrh4cdp&sig=AHIEtbTWoThMA65oZMswC1lC9plSaJ_1xA

man kan se tegning her på opgave 3.016 


Svar #6
27. februar 2010 af Camilaaaa (Slettet)

Hvordan gør jeg det, kan du ikke illustrere det ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Måske du kan gemme tegningen som en jpeg fil eller tilsvarende og så uploade filen her?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. februar 2010 af PeterValberg

Det lykkedes mig at finde frem til en illustration af problemstillingen:

Arealet af ΔABC kan beregnes som arealet af kvadratet (1 kvadratenhed) minus arealerne af de tre "tilstødende" trekanter:

TABC = 12 - x2/2 - 2·((1 - x)·1)
TABC = 1 - x2/2 - (1 - x)
TABC = -x2/2 +x

Det er den andengradsligning, der udtrykker arealet af ΔABC som en funktion af x.
Grafen for funktionen er en parabel, der vender "benene" nedad, - dets toppunkt "afslører" hvilken
værdi for x, der giver det største areal. Toppunktets y-værdi er således det mest optimale areal af ΔABC.

Der er mange måder, hvorpå du kan finde disse værdier, - toppunktsformlen for en parabel er nok den, der er bedst at anvende i dette tilfælde, - find den i en formelsamling.

Toppunktet (x,y) = (1; 0,5)
altså hvis x har længden 1, så har ΔABC det mest optimale areal på 0,5 (hvilket er det halve af kvadratet)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2015 af MettejensenXD (Slettet)

Hej Peter
Kan du ikke uddybe hvordan du er kommet frem til arealet af trekanten som funktion af x??
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. december 2015 af PeterValberg

#9 Jeg kan ikke huske, hvor jeg i sin tid fandt illustrationen til opgaven
og det opgivne link i #4 og #5 fører ikke længere nogen steder hen.
Har du et brugbart link til illustrationen?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. december 2015 af PeterValberg

Mon ikke det er den her:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. december 2015 af PeterValberg

Arealet af kvadratet er:  A = 12 = 1

Arealet af den røde trekant er:  Arød = (1/2)·x2

Det samlede areal af de blå trekanter er:  Ablå = 2·((1-x)·1)/2 = 1 - x
(jeg kan se, at jeg i #8 har glemt den halve, men resultatet er dog korrekt)

Derfor bliver arealet af trekant ABC, som en funktion af x:

TABC = 1 - (1/2)·x2 - (1 - x) = -(1/2)·x2 + x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Bstem forskrift af trekantareal..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.