Matematik

nævner, tæller ligninger ?

28. februar 2010 af mathise (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej jeg er ved at lave en opgave hvor det hele er i brøker, så tænke på om der var nogle der gad forklare hvordan man gør:

   3x-1                           2x-3                         x+11

----------       =           ------------       =        ------------

    2                                 3                               6

Hvordan regner man sådanne ligninger ud og hvis nogle ville skrive udregningen så villle jeg være taknemlig


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2010 af jnl123

Er det 2 opgaver? Ligning1 = ligning2 og ligning2 = ligning3?

Men ellers så plejer det at være noget med at finde fælles-nævneren (6 i dette tilfælde). Så første ligning ved at gange med 3 på både tæller og nævner. I anden ligning ganges med 2.

Så står der 6 på alle nævnere, og nævneren kan udgå.


Svar #2
28. februar 2010 af mathise (Slettet)

Nej det er en opgave det hele og det skal forstille en ligning men jeg har aldrig regnet med brøk ligninger så har ingen anelse om hvordan man gør


Svar #3
28. februar 2010 af mathise (Slettet)

Men jeg skal finde ud af hvad x skal være for et tal og det har jeg også da det står i bogen problemet er bare at jeg skal vise udregningen


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2010 af jnl123

med mindre der er en tastefejl får jeg det ikke til at give mening, men gang første brøk #1 med 3 og brøk #2 med 2, så får man:

9x-3                 4x-6             x+11
--------   = ---------------- = -------------
  6                     6                      6

Så står der 6 under alle brøker, og det kan udgå så der står:

9x-3     =     4x-6   =   x+11

Men det går ikke op, så alle 3 ligninger passer.. Hvis det kun var de  2 første ville man sige:

9x-3 = 4x-6     =>       9x-4x = -6+3      =>    5x = -3    =>    x = -3/5


Svar #5
28. februar 2010 af mathise (Slettet)

facit siger det skal være x=2 alle tre steder, men jeg kan heller ikke se hvordan den skal udregnes


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. februar 2010 af jnl123

Er du sikker på brøkerne er skrevet rigitgt?

Hvis x=2 bliver det til:   5/2  =   1/3  =  13/6    hvilket jo ikke passer


Svar #7
02. marts 2010 af mathise (Slettet)

det er de brøker der står i bogen, men vil det så sige at det bare er en forkert opgave ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. marts 2010 af jnl123

det kan også være jeg læser dem forkert.. prøv og sæt x=2 ind og se hvad de giver


Svar #9
10. marts 2010 af mathise (Slettet)

ok


Skriv et svar til: nævner, tæller ligninger ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.