Fysik

opg i bølgelære

28. februar 2010 af danhansendk (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg har fået nogle opgaver for i fysik man kan ikke rigtigt find ud af dem -.-

Afbøjning af bølger

opgave 1

Et optisk gitter ønskes fremstillet så der pånås første ordens afbøjning for lys med bølgelængden 632,8 nm fra en laser ved en vinkel på 30 grader. hvor mange streger skal gitteret have pr. mm

facit =790 str/mm

opgave 2

ved afbrænding af natrium dannes et kraftigt lys med særlig stor intensitet omkring den gule natriumlinje på 589,3 nm. et optisk gitter afbøjer denne linie 28 grader. beregn gitterkonstanten og antallet af streger på gitteret pr. cm hvor mange grader vil den røde he-ne laserlinie på 632,8 nm afbøjes af dette gitter

facit:1,255 um; 7967 str/com 30,3 grader


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Brug gitterligningen.


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. februar 2010 af mathon

           d = λ/sin(30º) = 2λ

           d = 2·(632,8 nm) = 2·(632,8·10-6 mm) = 0,0012656 mm

antal streger pr mm = (1 mm)/d = (1 mm)/(0,0012656 mm) = 790 (0 dec.)


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. februar 2010 af mathon

           d = (589,3·10-9 m)/sin(28º) = 1,25524·10-6 m = 1,25524 µm

           d = 1,25524·10-4 cm

antal streger pr cm = (1 cm)/d = (1 cm)/(1,25524·10-4 cm) = 7967 (0 dec.)

           sin(θ) = λ/d = (632,8 nm)/(1255,24 nm) = 0,504126          0º<θ<90º

           θ = sin-1(0,504126) = 30,3º (1 dec.)

          


Svar #4
28. februar 2010 af danhansendk (Slettet)

tak tak tak


Svar #5
28. februar 2010 af danhansendk (Slettet)

havde selv bruget d = λ/sin(30º)  men fik det i nogle mærkelige tal


Skriv et svar til: opg i bølgelære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.