Matematik

Ekspontilfunktion - Bestem a og b HJÆLP!!

28. februar 2010 af Rebecca001 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa jeg sidder med en opgave der har pinet  mig i et stykke tid nu. Håber der er nogle der kan hjælpe mig frem til det korrekte resultat på en let forklarig måde. På forhånd tak!

Opgaven lyder således:

Ifølge ovenstående udklip er antallet af danskere over 100 år vokset fra 158 personer i 1980 til 628 i 2005. Det antages, at antallet af personer over 100 år kan beskrives ved en eksponentiel model : y = b*ax

Hvor x er antal år efter 1980, og y er antal personer over 100 år.

Bestem tallene a og b.

Jeg kender både formlen for at bestemme a og b, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af at sætte tallene ind så det hele passer. 

Formel for a: (x2-x1) kvadratrod y2/y1

Formel for b:  y1/ax1 

Kan virkelig ikke se hvorhenne jeg skal sætte hvad ind, håber i kan hjælpe.

Mvh Rebecca


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2010 af mathon

    y2/y1 = ax2-x1

    628/158 = a25-0

    a = (628/158)1/25 = 1,05675

    y = f(x) = 158·1,05675x


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 Du skal sætte tallene ind i ' lister og regneark' og derefter lave en koodinatsystem tilføj data og statistik   og forskriften vil komme tilsyne

y= b* a^X


Svar #3
28. februar 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 nårh.. dvs. b er 158 mathon?

Og camilaaaa dette er ikke det jeg skal gøre i opgaven. Det orker jeg ikke rigtigt. hehe. Ellers tak for rådet :)


Svar #4
28. februar 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Og mathon jeg forstår slet ikke det du har skrevet. Kan du ikke uddybe det lidt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2010 af mathon

skriv det formelle udtryk

                                  y = b·ax  og indsæt koordinaterne  fra de oplyste punkter

it goes:                       y2 = b·ax2
                                  y1 = b·ax1          divider ligningerne, hvorved b'erne "forkortes ud", så a kan beregnes

                                  y2/y1 = ax2-x1
som her bliver
                                  628/158 = a25-0              resten som i #1
  


Svar #6
01. marts 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Nårh.. Så forstår jeg det godt! Tusind tak mathon :D 


Skriv et svar til: Ekspontilfunktion - Bestem a og b HJÆLP!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.