Filosofi

Hume VS. Kant

05. marts 2010 af Benjamin2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa,

hvis I skulle stille Kant op imod Hume , hvad ville de centrale forskelle være ?

Mange tak i forvejen.


Brugbart svar (3)

Svar #1
17. marts 2010 af Pseudosvend (Slettet)

Hume er empirist, ligesom bl.a. Locke og Berkeley. Alt vores bevidsthedsmateriale stammer fra erfaring og sansning. Hume er også "ophavsmand" til det såkaldte induktions- eller kausalproblem: ligegyldigt hvor mange gange vi observerer noget, fx at solen står op i øst, giver det ingen garanti for en logisk, kausal sammenhæng, og der er ingen logisk garanti for at solen ikke vil stå op i vest imorgen. Nogle fortolker dette som en radikal skepticisme.

Kants synspunkt kaldes ofte kriticisme. Han forener så at sige rationalisme med empirisme. En velkendt parafrase af hans epistemologi er 'Sansningen leverer erkendelsens materiale, tænkningen dens form'. Og et mindst ligeså velkendt citat fra Kritik af den rene fornuft: 'Tanker uden indhold er tomme, anskuelser uden begreber er blinde'. Kant mener altså ligesom empiristerne at sansningen må levere 'råmaterialet' for vor erkendelse, men fornuftens bearbejdning af dette materiale er ligeså kritisk for meningsfuld erkendelse.
I forhold til Hume er det værd at bemærke at Kant selv beskrev Hume som den der 'vækkede mig fra min dogmatiske slummer'. Humes kausalitetsproblem ansporede Kant til at udvikle hans kriticisme.
-


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. marts 2010 af Epimetheus (Slettet)

#1 fint svar - medmindre #0 er interesseret i deres moralfilosofi :)


Skriv et svar til: Hume VS. Kant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.