Biologi

Arvegang, genotype m.m.

06. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Firkant = mand. Cirkel = kvinde

Gul = syg. Grøn = rask.

A = syg. a = rask.

1. Forklar arvegangen for egenskaben vist i figur 1 nedenfor.

2. Angiv genotyper for samtlige individer.

http://img21.imageshack.us/img21/9991/pedigree.gif

3. Figur 2 viser en stamtavle fra en familie hvor der hos nogle individer optræder en dominant sygdom. Er sygdommen kønsbundet?

4. Angiv genotyper for samtlige individer.

5. Hvor stor en del af afkommet fra individ III-1 og III-2 kan forventes at få sygdommen?

6. Hvor stor en del af afkommet fra individ III-6 og III-7 kan forventes at få sygdommen?

http://img268.imageshack.us/img268/9991/pedigree.gif


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Forventer du virkelig, at folk vil lave dine lektier for dig?


Svar #2
09. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Nej, men jeg forventer, at en eller flere vil hjælpe mig på vej.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Forudsætningen for at få hjælp er, at du selv gør en indsats - fx ved at løse så meget af opgaverne, som du kan, samt dele dine overvejelser/problemer.

En stor del af opgaven kræver kun elementær viden om genetik, så prøv evt. at kaste et blik i din lærebog, før du giver fortabt.


Svar #4
09. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Er dette korrekt, Samuel?

1. Den er ikke dominant, fordi en syg mand har raske børn. Det er kun mænd, der er syge, men af to brødre er den ene rask, mens den anden er syg, så den er heller ikke kønsbunden. Arvegangen for egenskaben er således autosomal recessiv.

2. Generation 1:
AA - Aa/aa - Aa - Aa

Generation 2:
Aa - Aa - Aa - Aa/aa - AA

Generation 3:
AA

3. Arvegangen er dominant, fordi ingen generationer springes over, og syge børn har syge forældre. Den kan ikke være kønsbunden, fordi syge drenge har syge fædre. Arvegangen for egenskaben er således autosomal dominant.

4. Alle syge individer er Aa, mens raske er aa undtagen I-1, der er AA/Aa.

5. Aa x aa = 1/2 = 50 procent.

6. Aa x Aa = 3/4 = 75 procent.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2010 af Samuel (Slettet)

#1: Ok.

#2: Dominant allel skrives med stort (X), recessiv allel med lille (x). Ret selv...

II-1 Kan have genotyperne aa (25%), AA (25%) eller Aa (50%) - principielt set, du kan egentlig ikke vide det med sikkerhed,da personen ikke er syg og ikke har afkom.

#3: I princippet ok - men argumentationen til det spørgsmål, du stilles, er ikke ok.

A: At syge børn har syge forældre er ikke et argument for, at sygdommen er dominant. Ud fra figuren er det IKKE muligt at bedømme, om sygdommen nedarves recessiv eller dominant - men den nedarves sandsynligvis dominant, idet halvdelen af børnene i 3. generation er syge (men alle i 2. generation). Du ved, sygdommen nedarves dominant, fordi du får det at vide i spørgsmålet. Kun med genotyper ville du kunne vurdere arvegangen.

B: Det primære spørgsmål - som spørgsmålet handler om. Du har forklaret, hvorfor sygdommen ikke kan være X-bunden.

Du skal også forklare, hvorfor den ikke kan være Y-bunden, selvom det næsten er for åbenlyst. Som en bonusforklaring kan du supplere med, hvorvidt sygdommen kan være mitokondrielt nedarvet (det er dog ikke en kønsbunden arvegang).

#4: ok

#5+6: Ok.

Der tages forbehold for slåfejl i farten... :-)


Svar #6
09. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvordan person II-1 i figur 1 kan være aa (25%), AA (25%) eller Aa (50%). Først og fremmest kan hun jo ikke være AA, da hun er rask og derfor enten må være Aa, aa eller begge dele. Men hun kan jo heller ikke være aa, fordi hendes far er AA og hendes mor er Aa eller aa. Disse kombinationer kan da aldrig give aa.  


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Nej, det raske gen, som er dominant, navngives med stort bogstav (fx A), mendens det recessive, syge gen benævnes med lille bogstav (fx a).


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Du kan evt kalde det syge gen for a^x eller a-syg for at gøre det klart, at der også findes et raskt, recessivt gen (som altså ikke giver sygdom i homozygot form).


Svar #9
09. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Nu er jeg forvirret. Vi har fået at vide af vores lærer, at A = syg og a = rask.

Men du forklarede mig ikke, hvordan hun kan have alle genotyperne, når hun er rask.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Ah, ok, sorry - det kan jeg se fra opgaveformuleringen :-) Det er dog ikke normal nomenklatur.

Så kan du stryge mine kommentarer vedr. A eller a.


Svar #11
09. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Er du enig i, at hun derfor kun kan være Aa?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Det kan du principielt ikke vide, idet individet ikke har nogle børn og er rask - II-1 kan dermed være homozygot for den raske allel eller være heterozygot med én rask og en syg allel.


Svar #13
09. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Men hendes far er AA, og hendes mor er Aa eller aa. Disse kombinationer kan da aldrig give aa.


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Det er helt korrekt - der er to mulige genotyper.



Svar #15
10. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Ja, men hun skal jo have en allel fra hver af forældrene. Så kan hun aldrig blive aa.


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Jes


Svar #17
10. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Yes til hvad? Er du enig med mig?


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Jes til #15.


Svar #19
10. marts 2010 af Hartling (Slettet)

Du modsiger dig selv. Først siger du, at hun kan have alle tre genotyper. Så kunne hun kun være Aa og aa. Nu kan hun åbenbart kun være Aa.


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. marts 2010 af Samuel (Slettet)

Jeg giver dig ret. Eftersom hun ikke er syg, kan hun kun være homozygot for den raske allel.


Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.