Fysik

lys og gitter

07. marts 2010 af saltum (Slettet) - Niveau: B-niveau

gitter med 600 spalter pr. mm.              afstandende er  L/m= 1.20            2a1/m=0,975            2a2/m 2.84

find afbøjningsvinklerne φ1 og φ2  vha. tangens.

benyt gitterligningen til bestemmelse af bølgelængden for laser lyset brug både målingen til 1orden og målingen til 2orden.

2)

lys med bølgelængden 550nm i luft sendes vinkelret ind på det antirefleksbehandlede brilleglas. brydningsindekset for mgF2 er 1.38. bestem bølgelængden af lys i  mgF2

hvad er den mindste tykkelse mgF2 - laget kan have for at reflekserne formindskes ved denne bølgelængde?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv forslag?


Svar #2
07. marts 2010 af saltum (Slettet)

ja  ved i 1 hvad formlen er for gitterligningen  n*λ=d*sin(φn)(men ved ikke hvilke tal der skal sættes ind og kender ikke formlen for afbøjningsvinklen

og i 2 er jeg helt på bar bund


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Vil meget gerne hjælpe dig, men først: hvad menes der med hhv. 2a1/m=0,975 og 2a2/m 2.84?


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. marts 2010 af mathon

                  φ1 = tan-1(a1/L) = tan-1((0,4875 m)/(1,20 m))

                  φ2 = tan-1(a2/L) = tan-1((1,42 m)/(1,20 m))

                  λ = (1/n)·d·sin(φn)

                                   λ = ((1/600) mm)·sin(φ1)

                                   λ = (1/2)·((1/600) mm)·sin(φ2)

eventuelt:
                  sin(φn) = tan(φn)·cos(φn) = tan(φn)/√(1+tan2tan(φn)) = an/√(an2+L2)
 

........................

1 mm = 106 nm


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#4 Jeg sidder med samme opgave. Jeg skal finde afbøjningsvinklerne \phi_1 og \phi_2 vha. tangens. 

Et gitter med 600 spalter pr. mm.  er målt i følgende afstande

L i meter = 1.20            2ai meter = 0,975            2a2 i meter =  2.84

Jeg forstår ikke hvordan får du 0,4875 m og 1,42 m?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

Er der andre der måske kan besvare mit spørgsmål i #5?


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. januar 2018 af mathon

\small \textup{Tegn den retvinklede trekant,}
\small \textup{hvor den vandrette afstand mellem gitter og sk\ae rm er den ene katete}
\small \textup{og afstanden }a_n \text{ fra centralpletten } \varphi =0 \textup{ til pletten h\o rende til n'te afb\o jning }\varphi _n.

\small \textup{Trigonometrisk har du s\aa :}
                                             \small \tan\left ( \varphi _n \right )=\frac{a_n}{L}                  \textup{forholdet mellem}
                                                                                  \textup{den modst\aa ende katete og den hosliggende katete}

                                             \small \varphi _n =\tan^{-1}\left (\frac{a_n}{L} \right )
                                             


Skriv et svar til: lys og gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.