Matematik

Hjælp til ulighed

07. marts 2010 af LisbethMeier (Slettet)

Jeg har problemer med at løse følgende:

Vis at

l x-sin(x) l er mindre eller lig med l x^3l / 6

Tak 


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. marts 2010 af peter lind

Jeg går ud fra at du har haft om McLaurin rækker. Sådan en række er for sinusfunktionen

sin(x) = x - x3/3! + x5/5! - · · ·

Der findes et restled for sådan en række. Fejlen for brug af n led kan numerisk hølst være lig med den numeriske værdi af det næste led. Dette giver den ønskede ulighed.


Svar #2
07. marts 2010 af LisbethMeier (Slettet)

 Tusind tak for dit svar. Jeg forstår - Jeg har faktisk ikke hørt om McLaurin, men har det noget af gøre med Taylorudviklingen og dets restled? Altså hvis man taylorudvikler sin(x)? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. marts 2010 af peter lind

Ja. Det har det Taylorrækken udvikler fra et vilkårligt punkt x0. I MacLaurin rækkerne er x0 blot sat til 0. Det er altså en speciel Taylorrække.


Svar #4
07. marts 2010 af LisbethMeier (Slettet)

 Har jeg forstået det rigtig, hvis at man taylorudvikler sin(x) omkring 0, vil må fa ovenstående række, hvor "fejlen" for at gå fra en funktion til en taylorudviklet funktion, er lig med den numeriske værdi af de næste led?? Hvor vi har rykket x over på den anden side?

Tusind tak for din hjælp!


Brugbart svar (2)

Svar #5
07. marts 2010 af peter lind

Du har ret.


Svar #6
07. marts 2010 af LisbethMeier (Slettet)

 Tusind tak fordi din tid - det har virkelig været en hjælp! 

Har dette evt også noget at gøre med uligheden:

1-cos(x) mindre eller lig med x^2/2..

Man kan jo omskrive 1-cos(x) således at uligheden lyder

l sin(x/2) l mindre eller lig med l x/2 l... ?


Brugbart svar (2)

Svar #7
07. marts 2010 af peter lind

Du kan bruge begge metoder. McLaurinrækken for cosinus funktionen er

cos(x) = 1 - x2/2! + x4/4! - · · ·


Svar #8
07. marts 2010 af LisbethMeier (Slettet)

 Tusind tak for al din hjælp - det sætter jeg stor pris på, at du har taget dig tid til.. Måske jeg må opsøge dig igen, hvis noget driller? Så kan du se om du har tid og lyst til at svare.. :)

Tak fra Lisbeth Meier


Brugbart svar (2)

Svar #9
07. marts 2010 af peter lind

selvfølgelig må du det. Det har været mig en fornøjelse.


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. august 2010 af lukasjensen1 (Slettet)

Er der nogen, der kan give hele løsningen til denne opgave? Det er et fint eksempel.


Brugbart svar (1)

Svar #11
20. august 2010 af peter lind

Kan du ikke uddybe hvad du savner.


Brugbart svar (1)

Svar #12
23. august 2010 af lukasjensen1 (Slettet)

Jeg vil gerne se, hvordan man laver en taylorudvikling. Det er ikke noget, som jeg har set før, og jeg savner et praktisk eksempel på det.


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. august 2010 af peter lind

Lad funktionen f(x) være sin(x). Der gælder så:

f(x)               f'(x)           f''(x)           f'''(x)           f(4)(x)       f(5)(x)  ....

sin(x)          cos(x)     -sin(x)       -cos(x)      sin(x)      cos(x)    .....

og dermed    

 f(0)            f'(0)            f''(0)          f'''(0 )       f(4)(0)         f(5)(0) ....

 0                 1                0              -1             0                 1

Taylorrækken bliver så:

sin(x) = f(x) ≈f(0) /0!  +   f'(0)*x/1! +  f''(0)*x2/2!   + f'''(0)x3/3! +  f(4)(0)*x4/4!+  f(5)(0)*x5/5!    ....=

0/0!+1*x/1!+0*x2/2! - 1*x3/3!  + 0*x4/4! + 1*x5/5!+ ... = x/1! - x3/3!  + x5/5!


Skriv et svar til: Hjælp til ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.