Samfundsfag

Projekt: global opvarmning (liberalist og socialist)

08. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej :-)

Vi har projekt (SOG forløb) hvor vi har fået til opgave at svare på dette spørgsmål: 

Vurder ligheder og forskelle mellem, hvordan en liberalist vil formodes at løse miljøproblemerne i danmark (CO2), og hvordan en socialist vil formodes at løse problemet.

Jeg har skrevet en del tekst, men jeg føler bare ikke det er hvad mine lærer vil have. Jeg har virkelig svært ved at komme igang. I kan lige se hvad jeg har skrevet: 

Vi har fået til opgave at vurdere ligheder og forskelle mellem, hvordan en liberalist vil formode at ville løse CO2 problemet og hvordan en socialist vil løse problemet. Den globale opvarmning medfører utallige forskellige internationale politiske problemstillinger på tværs af lande, kontinenter, politiske alliancer og økonomier. Vi har valgt at belyse partiernes synspunkter i Danmark og dermed de globale problemer Danmark står overfor. Derfor har vi fundet det oplagt at sammenligne samt vurdere ligheder og forskelle mellem Danmarks mest socialistiske parti nemlig Enhedslisten og Danmarks mest liberalistiske parti - Liberal Alliance.

Enhedslisten arbejder for 50 % vedvarende energi i år 2020 og 100 % i 2030. Ud fra deres socialistiske tankegang ønsker de at gøre den kollektive trafik billigere, stoppe miljøfjendtlig privatisering og få flere vindmøller til havs – i de såkaldte vindmølleparker. Endvidere er det en socialistisk ting at ville rede klimaet og derved videregive jorden til den næste generation i en ordentlig stand. De mener at energiforbruget er steget samt CO2 udledningen, under Foghs regering, ikke er faldet og opbygning af vedvarende energi er gået helt i stå. Enhedslisten går ind for at omstille transportsystemet det vil sige at man som privatperson skal til at tage bussen og toget noget mere. Enhedslistens mål er at reducere CO2 udslippet med 50 % inden 2020. Enhedslisten går i bund og grund meget op i CO2 udslippet.

Ser vi på partiet Liberal Alliance er det en anden sag. Man finder hurtigt ud af at klimaet ikke er hvad der står højest på deres liste. På deres hjemmeside står der meget meget lidt om hvad de vil gøre for klimaet.

Har virkelig brug for hjælp er på bar bund :-(
På forhånd tusind tusind tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2010 af Djemba (Slettet)

Ser vi på partiet Liberal Alliance er det en anden sag. Man finder hurtigt ud af at klimaet ikke er hvad der står højest på deres liste. På deres hjemmeside står der meget meget lidt om hvad de vil gøre for klimaet.

Hvilket man godt forstår, med tanke på deres ultra-liberale udgangspunkt. Hold dig for øje at, hvis Liberal Alliance skulle gøre noget der bare minder om, hvad Enhedslisten gør, så vil de gå imod deres egne værdier. Det vil fx betyde at man vil begrænse friheden for virksomheder, fordi man så ville skulle pålægge dem miljøafgifter. Man bringer altså dem til ansvar og ser gerne at de bidrager til miljøet på mere positiv vis. Det er en tankegang, som en socialist helt sikkert er af.

Generelt er det sådan at meget liberale partier, ikke prioterer og ser klimaet som en ligeså vigtig omstændighed som venstrefløjen typisk vil gøre. Det handler om to ting: 1, de tror ikke på at tilstandene er så slemme som nogle vil gøre det til og betragter det som hykleri fra venstrefløjens side af. 2, det vil gå imod friheden for den enkelte, som de sætter meget højt. Staten skal jo helst spille en så begrænset rolle som muligt, og folk skal ikke pålægges andres moral.

Tag disse med tanker med. Og så send dem en mail, hvor du spørg dem nærmere, end det begrænset matriale der er på deres hjemmeside.


Svar #2
08. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

tusind tak for hjælpen
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2010 af ping317 (Slettet)

Det kommer an på difinitionen af en socialist og en liberalist. ultraliberalisme vs socialisme eller socialdemokratiet vs venstre.

Vores tidligere miljøminister udtalte fra venstre noget i retning af, at vi skal "sætte rammerne, og lade det frie marked finde den mest effektive måde at løse problemerne på" (djemba kom godt ind på det så vil ikke gører mere ud af det)

ud fra et socialistisk synspunkt vil man sige at det frie marked ikke kan tage hensyn til miljøet, da det bygger konkurrenceevne, og at der derfor ikke er nogen der kan gå foran i udviklingen, uden at skade deres konkurrenceevne. Derfor er staten nød til at sætte nogle fælles regler, således at virksomhederne er tvunget til at tage hensyn, og ved at alle er tvunget til at gører det vil dette ikke nedsætte konkurrenceevnen.

Du skal også passe på med at tage liberal alliance som eksempel, da de ikke rigtig ved hvad de selv mener ;-)


Skriv et svar til: Projekt: global opvarmning (liberalist og socialist)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.