Matematik

grundlæggende matematik

17. februar 2005 af Modig (Slettet)
Er det et alm klogt hoved som kan hjælpe mig med at genvinde hukommelsen når det drejer sig om basal matematik.

Hvordan finder jeg x og y

når:
x*y=1271
x-y=10

jeg ved resultatet, men hvordan kom jeg frem til det, så det kan forklares til min 12-årig datter?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2005 af iB (Slettet)

Du har to ligninger med to ubekendte. Isoler enten x eller y i en af ligningerne, og indsæt det i den anden. (er dette virkelig 5. klasses pensum???)

Svar #2
17. februar 2005 af Modig (Slettet)

Ja, det er 5 klasses niveau. Det er først fra 6 klasse det går virkeligt hurtigt.
Jeg vl følge dit råd. Tak for det hurtige svar iB

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Hmm...et kvadratisk ligningssystem i to ligninger med to ubekendte. Skulle det være 5.klasses niveau i folkeskolen at løse de to ligninger? I doubt so. I så fald er det en vældig ambitiøs lærer.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2005 af PhoSpheer (Slettet)

Jamen, er det da ikke også lige hvad vi mangler!? .. Ambitiøse folkeskolelærere.... :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Jo, det ville skam ikke skade, så længe de ikke er overambitiøse :-)

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. februar 2005 af Duffy

"Hvordan finder jeg x og y

når:

(1): x*y=1271
(2): x-y=10

jeg ved resultatet, men hvordan kom jeg frem til det,
så det kan forklares til min 12-årig datter?"


Jeg kan da prøve at forklare det.
Men jeg ved ikke hvor kvik din datter
er til at forstå det.

Det drejer sig jo om 2
ligninger, nemlig (1) og (2).

Jeg har benævnt dem hhv
(1) og (2) så jeg lettere
kan referere til dem.

Jah, det er som Singu siger
"et kvadratisk ligningssystem i to
ligninger med to ubekendte"...
og det hører ABSOLUT IKKE hjemme
i 5. klasse i folkeren.

Men lad det nu ligge - jeg må jo
prøve at forklare.

Ligningerne (1) og (2)
er givne og antages at gælde
hver især.
Så er det muligt at indsætte
den ene i den anden, eller
(2) i (1).

Dette er man nødt til at acceptere.

Jeg vil nu gerne indsætte (2) i
(1) for at prøve at nå til et resultat
hvor jeg har hvad x og y skal være.

Jeg omskriver (2) til
x=10+y ved at lægge y
til på begge sider af
lighedstegnet.

Så kan jeg indsættet dette udtryk
i (1) og få:

(1): x*y=1271
(2): x=10+y

(1): (10+y)*y=1271
(2): x=10+y

Jeg ganger y ind i parentesen

(1): 10y+y^2=1271
(2): x=10+y


(1) er nu en andengradsligning
i variablen y.

Og ved at løse denne ligning
fås {y = -41} eller {y = 31}

For {y = -41} fås den tilhørende
x-værdi ved indssættelse i (2):

x=10-41=-31

Derfor er

{y = -41, x = -31}

er en løsning.


På samme måde er

er

{y = 31, x = 41}

en løsning.



Men som Singu siger - og jeg selv
med - det er nok YDERST tvivlsomt
om din datter vil fortå hvordan
denne løsning er skruet sammen.

Det kræver indsigt i "ANDENGRADS-LIGNINGEN".

2. gradslininger er normalt noget
man først får i 10. klasse...



Duffy

Svar #7
18. februar 2005 af Modig (Slettet)

Hej Duffy

Tak for den konkrete gennemgang.

2 gradslign er da 6-7 klasses niveau. Eller er folkeskolen gået helt bag om dansen. Jeg har da været på loftet og fundet gamle opgaver fra 6 klasse, og da regnede jeg da løs. Nå men det må være fordi det er privatskoleregi. Der er dtore ambitioner.
Jeg kan sælge sand i sahara, og kan vel godt forklarer sådan en smule matematik, når jeg nu har fået genopfrisket hukommelsen. Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2005 af Waterhouse (Slettet)

2. gradsligninger er vist strengt taget ikke pensum i folkeskolen, men de fleste støder vist ind i det omkring 9. klasse...ret vildt at nogen har det allerede omkring 5.

Skriv et svar til: grundlæggende matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.