Fysik

Brud på Lysleder

14. marts 2010 af ndm2300 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 3. Brud på lysleder
En lang lysleder på bunden af havet har fået et brud, som skal findes. Derfor sendes en kortvarig lyspuls ind i lyslederen fra den ene ende. Lyspulsen reflekteres i bruddet, og en detektor registrerer, at den reflekterede lyspuls kommer tilbage 0,186ms efter, at den er udsendt. Lyslederens kerne har brydningsindekset 1,453.

a) Beregn, hvor langt inde i lyslederen bruddet er sket.
En lyspuls har effekten 920 uW, når den sendes ind i lyslederen. Den reflekte- rede lyspuls kan kun registreres, hvis den har en effekt på mindst 12,0 uW, når den kommer tilbage til detektoren. Lyslederens effekttab er 0,19 dB/km. Man kan regne med, at alt lyset i lyslederen bliver reflekteret i bruddet.

b) Bestem den maksimale længde af en lysleder, der kan undersøges for brud med den anvendte metode.

Nogen der kan hjælpe mig med B opgaven???


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2010 af mje (Slettet)

Den samlede dæmpning af lyspulsen ved maksimal længde er:

Lmax = 10•log10(P1/P0) = 10•log10(920 uW / 12 uW) = 18,84 dB

Med et tab på 0,19 dB/km kan lyspulsen maksimalt tilbagelægge afstanden:

amax = 18,84 dB / (0,19 dB/km) = 99,19 km

hvis den skal kunne detekteres.

Da lyspulsen både skal frem til bruddet og tilbage til detektoren kan lyslederen kun være halvt så lang hvis bruddet skal kunne detekteres. Dvs. svaret er:

dmax = amax / 2 = 49,6 km ≈ 50 km

Mvh. Michael


Skriv et svar til: Brud på Lysleder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.