Matematik

bestem a og b i f(x)=b*x^a

15. marts 2010 af løkkego (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg har problemer med denne funktion, nogen der kan vise mig udregningen for a og b ? 

bestem a og b
f(2)=4 og f(4)=64
 

på forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2010 af jnl123

(x0,y0) = (2,4)   og   (x1,y1) = (4,64)

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))

b = y1 / a^x1


Svar #2
15. marts 2010 af løkkego (Slettet)

Hvad får du a  til ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. marts 2010 af Maskinen (Slettet)

 Ved de forskellige foreskrifter bestemmess hældningskoefficienten og skæringen med y-asken ud fra følgende punkter:  yyxx1 

Hvor du har følgende punkter: f(2)=4 og f(4)=64

x1=2
y1=4
x2=4
y2=64

Ved lineær vækst bestemmes a og b, efter følgende formel: 

a= (y2-y1)/(x2-x1)
b= y1-ax1

Udregning vil se følgende ud: 

a=(64-4)/(4-2) = 30
b=4-30*2= -56


 


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. marts 2010 af jnl123

(64/4)^(1/(4-2)) = 4


Svar #5
15. marts 2010 af løkkego (Slettet)

Men skal man ikke også bruge log eller ln ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. marts 2010 af Maskinen (Slettet)

Svar  #4 - Øh nej? 

f(2)=4 og f(4)=64
x-værdien springer fra 2 til 4, dvs. 2. 
(2*30)+4=64=y2
 


Svar #7
15. marts 2010 af løkkego (Slettet)

okay super tak


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. marts 2010 af Maskinen (Slettet)

 Nej, logaritmen bruges kun ved potensvækst. Logaritmen bruges til at trække potensen ned.


Svar #9
15. marts 2010 af løkkego (Slettet)

men det er da også en potensvækst f(x)=b*x^a ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. marts 2010 af jnl123

Det er f(x) = b*a^x , ikke (og ikke som i overskriften)?

a = 4 og b = 1/4

Så:

f(x) = 1/4*x^4

(prøv og tag f(2) og f(4))


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. marts 2010 af FreddyBoy (Slettet)

hva snakker i om ?

det da en potensvækst ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. marts 2010 af mathon

   (y2/y1) = (x2/x1)a

   (64/4) = (4/2)a

    16 = 2a

     24 = 2a

     a = 4

     b = y1/x14 = 4/24 = 4/16 = (1/4)

     f(x) = (1/4)·x4


Skriv et svar til: bestem a og b i f(x)=b*x^a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.