Matematik

Andengradspolynomiet

16. marts 2010 af Hottienottie (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej ..

Jeg skal finde forskriften for det andengradspolynomium g, der har rødder1 og rødder2, og hvor parablen går gennem (g,h) når:

r1=1, r2=-3 og (g,h)=0,6

hvordan gør jeg det? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften er

f(x) = a(x-r1)(x-r2) = a(x-1)(x+3)

og bestem så a, så (g,h) = (0,6) også ligger på parabelen, altså

6 = a(0-1)(0+3) = -3a,

a = -2.

Forskriften er så

f(x) = -2(x2 + 2x -3) = -2x2 -4x + 6


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. marts 2010 af PeterValberg

Altså et andengradspolynomium kan skrives som:

hvor r1 og r2 er rødderne, hvilket vil sige:

f(x) = a(x - 1)(x - (-3))
f(x) = a(x - 1)(x + 3)
f(x) = a(x2 + 2x - 3)

Du ved at (0, 6) ligger på grafen for f, - altså f(0) = 6

6 = a(02+ 2·0 - 3)
6 = -3·a
a= -2
 

Vi sætter ind:

f(x) = a(x2 + 2x - 3)
f(x) = -2(x2 + 2x - 3)
f(x) = -2x2 - 4x + 6

SÅDAN :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Lad os starte med at se på, hvilke punkter vi kender: vi kender (1,0), (-3,0) samt (0,6). Start da med at faktorisere andengradspolynomiet:

f(x) = a(x-x1)(x-x2) =

f(x) = a(x-1)(x+3) =

f(x) = ax2+2ax-3a

Da du har punktet (0,6), kan du gøre følgende for at isolere a:

6 = a · 02 + 2·a·0 - 3a ⇔ a= -2

Indsættes dette, fås:

-2x2- 4x + 6

Dette er forskriften. :)


Svar #4
16. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

 hvordan ved du at 0 skal stå på x'ets plads og 6 a'ets plads?


Brugbart svar (2)

Svar #5
16. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du ved, at (g, h) = (0, 6) skal være et punkt på parabelen. Så skal det passe ind i forskriften, når du sætter x = 0, og y = 6.


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. marts 2010 af Proprium (Slettet)

#5 Præcis!


Svar #7
16. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

Mange tak for hjælpen (: jeg har flere lignende opgaver så det ville være dejligt hvis i kunne rette den senere. Jeg vil jo nemlig godt se om jeg har forstået det i har forklaret :D


Svar #8
16. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

  r1=2, r2=6 og (g,h)=7,10


f(x)=a(x-r1)(x-r2)
f(x)=a(x-2)(x-6)
f(x)=a(x^(2)-6x-2x+12)
f(x)=a(x^(2)-8x+12)

10=a(7^(2)-8*7+12)
10=a(49-56+12)
10=a*5
a=2

f(x)=a(x^(2)-8x+12)
f(x)=2*(x^(2)-8x+12)
f(x)=2x^(2)-16x+24


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8 - Det ser rigtigt ud.


Svar #10
16. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

 TUSIND TAK FOR HJÆLPEN ^:D


Svar #11
16. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

Hej igen :)

Jeg får denne her til at blive f(x)=6x^(2)-15x , men mangler jeg så ikke en konstant?

når formlen for andengradspolynomiet er f(x)=ax^2+bx+c

r1=0, r2=5 og (g,h)=(-1,2) 


Brugbart svar (2)

Svar #12
17. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Din konstant er c = 0, men dit polynomium er ikke helt rigtigt.

f(x) = a(x-5)x , og af (g,h) = (-1,2) fås

2 = a(-1-5)(-1) = 6a, eller a = 1/3, så

f(x) = 1/3 (x-5)x = 1/3 x2 - 5/3 x


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. marts 2010 af mathon

alment:
                   y = a(x-r1)(x-r2)

                   y = a(x2 - (r1+r2)x + r1·r2)

og    
                   h = a(g2 - (r1+r2)g + r1·r2)

                   a = h/(g2 - (r1+r2)g + r1·r2))

.................

specifikt:
    #11

                  a = 2/((-1)2 - (0+5)·(-1) + 0·5))         

                  a = 2/(1 + 5 + 0) = 2/6 = 1/3    

hvoraf
                  y = (1/3)·(x2 - (0+5)x + 0·5)

                  f(x) = y = (1/3)x2 - (5/3)x


Svar #14
17. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

 r1=0, r2=5 og (g,h)=(-1,2)
f(x)=a(x-r1)(x-r2)
f(x)=a(x-0)(x-5)
f(x)=a(x^(2)-5x+0) eller er det bare f(x)=a(x^2-5x)


Brugbart svar (1)

Svar #15
17. marts 2010 af mathon

                 f(x) = a(x2 - 5x)  og  a = 1/3

hvorfor
                 f(x) = (1/3)x2 - (5/3)x 


Svar #16
17. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

 vil den her ikke også blive f(x)=-2x^(2)-8x-8

 r1=-2, r2=-2 og (g,h)=(-1,-1)


Brugbart svar (2)

Svar #17
17. marts 2010 af mathon

      y = a(x2 - (-4)x + 4)

      a = (-1)/((-1)2 + 4·(-1) + 4) = (-1)/(1 - 4 + 4) = -(1)

      y = -(x2 + 4x + 4) = -(x+2)2

      f(x) = -x2 - 4x - 4               (= -(x+2)2)
   
     
 


Skriv et svar til: Andengradspolynomiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.