Matematik

Reducér Brøken

18. marts 2010 af MathiasNordberg (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej... nogen der kan hjælpe mig med hvordan jeg reducerer brøken:

((x-y)^2 - y^2) / 2x

på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Benyt i tælleren, at a2 - b2 = (a+b)(a-b), så vi har

((x-y)2 - y2) / (2x) = (x-y+y)(x-y-y) / (2x) = x(x-2y) / (2x)

Hvis x ≠ 0 kan vi forkorte med x til

= (x-2y)/2 = x/2 - y , (x ≠ 0)


Svar #2
18. marts 2010 af MathiasNordberg (Slettet)

 ok... kan ikke lige få det til det...?

men hvordan er det man sider (x-y)^2??


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

(x-y)2 = (x-y)(x-y) = x2 - 2xy + y2


Svar #4
18. marts 2010 af MathiasNordberg (Slettet)

 hmm... har prøvet at snakke med nogle andre, og de har alle fået stykket til at give

(x^2+2xy) / (2x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Hvis du følger udregningerne her, vil du se, at deres resultat er forkert, forudsat at du har formuleret opgaven korrekt i #0.

Hvis opgaven i stedet var formuleret

((x+y)2 - y2) / (2x) bliver det

(x2 + 2xy)/ (2x) = (x + 2y) / 2 = x/2 + y , (x ≠ 0) .

Men kig nu efter, hvordan opgaven egentlig var formuleret i din bog.


Skriv et svar til: Reducér Brøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.