Fysik

Fysik opgave

20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet) - Niveau: B-niveau

Pendulet på figuren svinger frem og tilbage. Vi antager, at der ikke er nogen luftmodstand, og at der ikke er nogen gnidningsmodstand i ophænget.

a. Giv en begrundelse for, at pendulets mekaniske energi er bevaret undir svingningen.

b. Antag, at pendulet i sin yderstilling er 12 cm højere oppe end i midterstillingen. Find pendulets hastighed i midterstillingen.

-----------------------------------------------------

ok til a. - Mit svar er at den potentielle og kinetiske energi bytte plads i svingningen. Kommentarer?

b. Jeg er ikke klar over hvordan man løser spørgsmålet... Nogen med en idé?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2010 af TwoStates (Slettet)

 1. Det første lyder korrekt. Sådan plejer det i hvert fald at være med energibevarelse når der ikke bliver brugt energi på omgivelserne.

2. Og her mangler der noget. Hvor lang er snoren som pendulet hænger i fx. ? Det har en del at sige, specielt for vinklen.


Svar #2
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

jeg har beskrevet alt man har brug for til at løse opgaven... Prøv og se nøjere efter.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2010 af mathon

2)

          Emek =    m·g·h                       i yderstillingeng
     
          Emek = ½·m·vmax2                   i midterstillingen

          ½·m·vmax2 = m·g·h

          vmax2 = 2·g·h

          vmax = √(2·g·h)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2010 af TwoStates (Slettet)

 Ahhh ja, min fejl :)

Så er mit bud, on the top of my head, at du bruger:

Etot = Ekin + Epot formlen for ydrepositionen og når den når midten.

I ydrepositionen er Ekin = 0 og Epot = mgh.
I midterpositionen er Ekin = ½mv2 og Epot = 0

Altså får du to udtryk for Etot som du sætter lig med hinanden. Som du nok kan se går massen ud, og du skal altså bare isolerer v, hvilket skulle være lige til.


Svar #5
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

Godt eksempel mathon

kelvins hvad mener du med Etot?


Svar #6
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

jeg får resultatet til 1,54 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. marts 2010 af TwoStates (Slettet)

Etot er bare den totale energi, som i dette tilfælde er summen af Ekin og Epot.

Og jeps, det resultat skulle være korrekt :)


Svar #8
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

nice


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. marts 2010 af kieslich (Slettet)

Til a) Da der ikke er andre kræfter end tyngdekraften der påvirker systemet er den mekaniske energi bevaret.


Skriv et svar til: Fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.