Fysik

Vejrballon

21. marts 2010 af Fisk182 (Slettet)

En vejrballon sendes op på en dag, hvor atmosfæretrykket ved jordoverfladen er 1035 hPa og temperaturen 3oC.
Inden opsendelsen fyldes helium i ballonen, så ballonens rumfang ved jordoverfladen er 2000 liter.

Ballonen er lavet af et tyndt, blødt materiale, så trykket inden i ballonen er meget tæt på omgivelsernes tryk.

a) Vis, at ballonen ved jordoverfladen fortrænger ca 90 mol atmosfærisk luft.

b) Bestem opdriften på ballonen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2010 af peter lind

a) Brug PV=nRT til at finde n, som må være det samme for både atmosfærisk luft og helium

b) Find massen af helium mH og og luften mL som helium fortrænger. Opdrift = massen af den luft den fortrænger - vægten af helium.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2010 af mathon

     n = p·V/(R·T) = (103500 Pa)·(2 m3) / ((8,31451 Pa·m3·mol-1·K-1)·((273,15+30) K)) = 82,13 mol


Skriv et svar til: Vejrballon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.