Matematik

ubekendt koordinat

23. marts 2010 af zeblol (Slettet) - Niveau: B-niveau

hey

jeg sidder her med en opgave til torsdag og jeg er ikke helt sikker på hvordan man løser denne opgave

"Beregn x, når P(-2,5), Q(x,5) og |PQ|=6½"

håber i kan hjælpe mig lidt med evt. nogle metoder eller noget ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2010 af NejTilSvampe

Du bruger pythagoras

 |PQ|^2 = (x-(-2))^2 + (5-5)^2 = 6,5^2


Svar #2
23. marts 2010 af zeblol (Slettet)

jeg forstår stadig ikke, kunne du uddybe nærmere hvordan nu finder X?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kender koordinaterne for P og Q, så bestemmes afstanden |PQ| som

|PQ|2 = (x-(-2))2 + (5-5)2 = (x+2)2 = 6,52 ⇒ |x+2| = 6,5 ⇒ x+2 = 6,5 ∨ -(x+2) = 6,5 ⇒ x = 4,5 ∨x = -8,5

Sagt på en anden måde:
P og Q har samme y-koordinat, så afstanden mellem dem er bestemt ved forskellen mellem deres x-koordinater. Q skal ligge i afstanden 6,5 fra P, så Q's x-koordinat x må dan være enten -2-6,5 = -8,5 eller -2+6,5 = 4,5


Svar #4
24. marts 2010 af zeblol (Slettet)

#3

kan denne metode bruges på tilsvarende måde med denne opgave: Idet A(7,3) og B(-5,y) er |AB|=13. Beregn y ??


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Ja, noget af metoden kan bruges. I dette tilfælde er x-koordinaterne ikke ens for de to punkter. Igen, beregn afstanden mellem A og B:

|AB|2 = (-5-7)2 + (y-3)2 = 132 , dvs

(y-3)2 = 132 - 122 = 169 - 144 = 25 = 52 , så

|y-3| = 5, dvs

y = 8 eller y = -2


Svar #6
25. marts 2010 af zeblol (Slettet)

kunne du give en beskrivelse/fremgangsmåde af metoden generelt, så jeg evt. kunne skrive noter, som jeg kunne bruge fremover?


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. marts 2010 af mathon

   benyttelse af
   punktafstandsformlen
             på formen       |P1P2|2 = (x2-x1)2 + (y2-y1)2

   P1 = (x1,y1)
   P2 = (x2,y2)

   hvor
           én
af de fire koordinater er ukendt
           |P1P2| er kendt


Svar #8
25. marts 2010 af zeblol (Slettet)

Jeg forstår godt nu, tak for hjælpen ;)


Skriv et svar til: ubekendt koordinat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.