Fysik

beregning af arbejde

25. marts 2010 af jgmajk (Slettet) - Niveau: B-niveau

En cyklist holder til at begynde med stille ved toppen af en 15 m høj bakke. Bakkens længde er 200m. Den samlede masse af cyklist og cykel er 85 kg. Cyklisten kører nu på frihjul ned ad bakken, og ved bakkens fod er hastigheden 30 km/h. Beregn det samlede arbejde på cyklist og cykel udført at modstandskraften fra vej og vind.

Det samlede arbejde kan jeg finde ved at kigge på ændringen af energi. I starten har vi potentiel energi og slutningen kinetisk energi. Har brugt henholdvis formlerne m*g*h og ½*m*v2, men resultatet stemmer ikke overens med det fra bogen.. hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

du bruger sikker forkerte enheder, prøv at skrive det op, husk at omdanne km/h til m/s


Svar #2
25. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

start: m*g*h = 85kg*9,82m/s2*15 = 12520,5 J

Slut: ½*m*v2 = ½*85kg*((30*10^3)2) = 3,4425*107


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

"start: m*g*h = 85kg*9,82m/s2*15 = 12520,5 J", her glemmer du enheden på de 15

"Slut: ½*m*v2 = ½*85kg*((30*10^3)2) = 3,4425*107", her skal du lave det om til meter pr sekund (30000m)/(3600s)


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

i den sidste havde du heller ikke skrevet enhed på farten


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2010 af mathon

   30 km/h = 8,33333 m/s


Svar #6
25. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

altså så slutfasen hedder: ½*m*v2 = ½*85kg*8,333332m/s=9214,93 J

arbejdet må så være 12520,5-2951,37 = 9214,93J

I følge bogen skal det give 95 kJ!


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2010 af mathon

   A = m·g·h - ½·m·v2 = m(g·h - ½·v2) = (85 kg)·((9,82 m·s-2)·(15 m) - (1/2)·(8,33333 m ·s-1)2)
   (85 kg)·(147,3 m2·s-2 - 34,7222 m2·s-2) = (85 kg)·(112,578 m2·s-2) = 9669,11 J = 9,66911 kJ


Svar #8
25. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

okay.. mange tak for hjælpen:-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

En lille numerisk korrektion til #7:

(85 kg)·(112,578 m2·s-2) = 9569,11 J = 9,56911 kJ


Skriv et svar til: beregning af arbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.