Fysik

klods på skråplan

29. marts 2010 af lifeisstrange (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej, håber jeg kan få lidt hjælp til følgende opgave (den er vedhæftet filen). På forhånd tak for hjælpen:

a) Har tegn kraftdiagram, og de kræfter jeg har fundet på henholdsvis lod og klods er:

lod: 

Ft = m*g = 2,936 N

Fs = Ft

klods:

Ft = M*g = 4,91 N

FN = Ft * cos(v) = 4,25

Fskrå = Ft * sin(v) = 2,455

Fgnid = μ * FN

Fres = Fskrå - Fgnid

- Men spørgsmålet er så hvilken μ jeg skal bruge? er det μs eller μk ???

b) 

lod:

Ft = m*g = 0,982 N

Fs = Ft

klods:

- og her er det vel det samme som i opgave a.

c) Den har jeg ikke kigget på endnu.

Vedhæftet fil: Opgave-1.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Hvor meget trækker klodsen sig sammen? Brug dp/dt = -k*x <=> x = (-1/k)dp/dt, der er en konstant kraft på klodsen i skråplanets retning forårsaget af tyngdekraften, så m*g*sin(α) - μ*m*g, hvor du skal bruge μk. Den statiske friktion bruges kun til at beregne, hvornår klodsen slipper underlaget.


Svar #2
01. april 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 hmmm, okay nu skal jeg lige forstå det korrekt. Du siger altså at:

a)

Fres = Fskrå - μ*m*g

         = m*g*sin(α) - μk*m*g

         = 1,7185   ????

For jeg troede det var på følgende måde man fandt den resulterende kraft:

Fres = Fskrå - Fgnid

         = m*g*sin(α) - μk*F

         = 1,8175 ????

- Eller jeg er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

"Fres = Fskrå - μ*m*g", det kan du ikke sige, du er nødt til at behandle dem som vektorer, lav dit vektordiagram (free-body diagram), indtegn alle kræfte på klodsen, brug så skråplanets retning som x-retningen, det er det simpleste


Svar #4
01. april 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 Jeg har lavet mit free-body-diagram, ved hjælp af følgende hjemmeside (kræfter på skråplan):

http://iis-old.nakskov-gym.dk/fysik/la/mekanik_webmappe/mekanik_3.htm

Og hvorfor kan jeg ikke sige "Fres = Fskrå - μ*m*g" det er jo det samme som du har skrevet m*g*sin(α) - μ*m*g ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

fordi normalkraften er kraften vinkelret på underlaget, du skal have den komosant, der er parallel med underlaget

-μmgsin(α)


Svar #6
01. april 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 Så:

Fres = m*g*sin(α) - μ*m*g

??? 


Svar #7
02. april 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 intet svar?..er jeg så galt på den? :(


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Jo men det er en længere forklaring, havde du stået her foran min tavle, kunne jeg vise det. Start med at indtegne de kræfter, der virker på klods og på lod. Hvis du så tænker dig snoren, som m hænger i, rettet ud (kald denne koordinat u), så kan du angive spændingen i snoren T som m*g, som virker modsat bevægelsen. Men du skal altså behandle kræfterne hver for sig som Fx langs skråplanet og Fy (N-mgcos(α)) vinkelret på underlaget. For den kraft der virker på legemerne er jo tyngdekraften, som vi blot opløser i forskellige retninger. Så start med konstatere at ∑Fy=0, så behøver vi ikke tænke mere på den. Dernæst finder du ∑Fx = -T+mgsin(α)-f = , f er μMgcos(α), hvor M er kassens masse. Langs den u-akse, vi indførte har vi så ∑Fu=(M+m)*au


Skriv et svar til: klods på skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.