Fysik

Dæmpet svinging

01. april 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :D Jeg har udført et forsøg med pendul(et lod) hvor det handlede om dæmpet svingning. Jeg får oplyst at loddets mekaniske energi aftager eksponentielt med tiden. Det har jeg forstået, men jeg får også oplyst 2 formler som jeg ikke helt er med på

f1. E=E0e-kt

f2. ΔE/E tilnærmelsesvis = kT. Er k bare en konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2010 af papas (Slettet)

E=E0e-kt =E0(e-k)t

e-k = a    t1/2 = log(0.5)/loga= ln2/k

k er bare en konstant


Svar #2
02. april 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet)

Hmm spørgsmål hvor kommer t½ fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - t½ er den tid det tager for energien at falde til det halve. I #1 gav papas dig sammenhængen mellem t½ og k.


Svar #4
02. april 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet)

Jeg har endnu et spørgsmål i formlen E=E0e.kt hvorfor lig e?

Og er der nogen der kan forklare mig noget om teorien bag dæmpet svingninger . Altså jeg ved såvidt at pendulet bliver opbremset fordi der den mekaniske energi gradvist bliver til varme pga. friktionen med luften og pendulets ophængspunkt. Men jeg forstår ikke sammenhængen mellem formlerne og den vide jeg har her....


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2010 af papas (Slettet)

alle eksp. funktioner har en halveringskonstant, her halveringstiden...

det er ikke noget der er lige e

laes evt om Euler tallet e, kort sagt det drejer sig om diff. ligninger og det at (ex) ' = ex


Skriv et svar til: Dæmpet svinging

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.