Matematik

Hvad er en vektorfunktion?

04. april 2010 af hansen_09 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har aldrig arbejdet med begrebet før og er fuldstændig på bar bund.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Man taler om et vektorfelt, hvor der til ethvert punkt (x,y,z) i rummet tillægges en vektor V(x,y,z). Det kaldes så blot en vektor punktfunktion eller et vektorfelt i modsætning til et skalært felt. For eksempel vektorfunktionen V(x,y,z) = x*y*i + z*x*j + x2*z*k, hvor (i,j,k) en enhedsvektoren i det pægældende koordinatsystem. Ydermere er et vektorfelt stationært, hvis det er tidsuafhængig. Det vil føre for vidt at komme ind på alle detaljerne, men vektorer spænder over et mega stort felt i fysikken og matematikken. Det er fordi en vektor både har en længde og en retning, hvorimod en skalar kun har en længde.


Svar #2
04. april 2010 af hansen_09 (Slettet)

jeg skal se på vektorfunktioner i forhold til et skråt kast (to-dimensionelt).


Svar #3
04. april 2010 af hansen_09 (Slettet)

egentlig lyder opagven således: Redegør for hvad en parameterfunktion/vektorfunktion er´og hvordan man differentierer den, hvordan man finder vandrette og lodrette funktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2010 af peter lind

En vektorfunktion er en funktion, hvor billedet er en vektor. I tilfældet med det skrå kast vil den uafhængige variable normalt være tiden t så funktionen kan skrives som ( f(t), g(t) ) hvor f(t) og g(t) er normale reelle funktioner. Med det skrå kast kan vektoren være stedvektoren, hastighedsvektoren eller accelerationsvektoren.


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det, du nok skal gøre, er at opløse hastighedsvektoren v i sine komposanter i planen vx og vy. Hastighedsvektoren er tangent til parabelkurven, så der får du vx= v*cos(α) og vy = v*sin(α). Hus! En vektorligning i planen er ensbetydende med to skalære ligninger (du skal læse om dette her, hvis du ikke er helt med).


Svar #6
04. april 2010 af hansen_09 (Slettet)

når der står at vektor r = (x(t), y(t)) hvordan vil x(t) og y(t) så se ud, hvis man tegnede dem


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

nå så har du en parameterfunktion med tiden som parameter, grafen vil fremstille en parabel, du må have nogle explicitte udtryk for x(t) og y(t) for at kunne tegne den


Svar #8
04. april 2010 af hansen_09 (Slettet)

så de er begge parabler?

Hvis jeg har de to x(t) og y(t) så har jeg læst mig til flg:"Dette vil sige, at for hver ændring der regelmæssigt sker i parameteren t ændre de to koordinat-funktioner sig således at en linie trukket direkte mellem punkterne som de derved danner giver en vektorfunktion"
 

Men hvilke to punkter snakkes der om?


Svar #9
04. april 2010 af hansen_09 (Slettet)

Hvordan kan en vektors koordinater bestå af to funktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du skal se på en vektorfunktion i forhold til det skrå kast (som også sagtens kan angives ved en funktion y(x), se nedenfor), så skal du læse, hvad Lind skriver. Har du opgivet vektorfunktionen som Δy = (v0sin(θ))*t og Δx = (v0cos(θ))*t, så kan du ved at eliminere t få følgende ligning for bevægelsen y(x) = tan(θ)*x +(g/(2(v0cos(θ0)2)*x2. Så behøver du ikke tænke på vektorer, det er en parabel, som du ser. Prøv selv om du kan få samme resultat ved at eliminere t fra vektorudtrykkene. Men så mister du jo tiden, og det kan være en vigtig parameter.


Skriv et svar til: Hvad er en vektorfunktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.