Matematik
Lineær programmering
24. februar 2005 af
Studiepigen (Slettet)
Her er en anden opgave, der driller mig lidt. Hjælp ønskes.
Det er egenligt simpelt jeg har lidt problemer med at se, hvordan skemaet skal se ud.
Pia har købt en mobiltelefon med abonnement og hun skal sende mindst 10 smser og tale i mindst 25 minutter om ugen, for at opfylde abonnements krav.
Envidere er der en konkurrence, hvor 1 sms er lig med 1 point og 1 minut er også lig med 1 point
Pia skal samle 50 point om ugen for at være med i konkurrensen.
Det koster 0,50kr at sende 1 sms
og 2,00kr pr. min.
hvordan skal kemaet se ud?
Det er egenligt simpelt jeg har lidt problemer med at se, hvordan skemaet skal se ud.
Pia har købt en mobiltelefon med abonnement og hun skal sende mindst 10 smser og tale i mindst 25 minutter om ugen, for at opfylde abonnements krav.
Envidere er der en konkurrence, hvor 1 sms er lig med 1 point og 1 minut er også lig med 1 point
Pia skal samle 50 point om ugen for at være med i konkurrensen.
Det koster 0,50kr at sende 1 sms
og 2,00kr pr. min.
hvordan skal kemaet se ud?
Svar #1
24. februar 2005 af Cas_sen (Slettet)
Hej Helene,
Der er tale om en minimeringsopgave hvor du skal minimere hendes omkostninger til telefoni med hensyn til hendes abonnement og ud fra din beskrivelse også til at hun vil deltage i konkurrencen.
At tegne er altid en god ide for at forstå opgaven, og om abonnementet ved vi at x(sms) ikke må komme under 10, samt at y(samtale) ikke må komme under 25. Du kan der afgrænse med rette linier i X=10 og Y=25.
Konkurrenceproblemet løses nemt. Du ved at
X + Y >= 50 så du rykker bare rundt og får din begrænsning til at være Y = -x + 50 ; altså en ret linie.
Din kriteriefunktion eller nyttefunktion som du kalder den, laves ud fra dine priser. altså at ;
0,5X + 2,0Y = t <=>
Y=-0,25+t/2
Håber det hjalp lidt.
Med venlig hilsen
Casper Larsen
http://www.bestaahh.dk
Der er tale om en minimeringsopgave hvor du skal minimere hendes omkostninger til telefoni med hensyn til hendes abonnement og ud fra din beskrivelse også til at hun vil deltage i konkurrencen.
At tegne er altid en god ide for at forstå opgaven, og om abonnementet ved vi at x(sms) ikke må komme under 10, samt at y(samtale) ikke må komme under 25. Du kan der afgrænse med rette linier i X=10 og Y=25.
Konkurrenceproblemet løses nemt. Du ved at
X + Y >= 50 så du rykker bare rundt og får din begrænsning til at være Y = -x + 50 ; altså en ret linie.
Din kriteriefunktion eller nyttefunktion som du kalder den, laves ud fra dine priser. altså at ;
0,5X + 2,0Y = t <=>
Y=-0,25+t/2
Håber det hjalp lidt.
Med venlig hilsen
Casper Larsen
http://www.bestaahh.dk
Svar #2
24. februar 2005 af Cas_sen (Slettet)
Hej Helene,
Ved forbehold for jeg var for hurtig i excel, har jeg fået et resultat på:
X (SMS) = 22
Y (SAMTALE) = 28
Omkostninger: 67,00
Prøv at hold det op imod dit resultat.
Med venlig hilsen
Casper Larsen
http://www.bestaahh.dk
Ved forbehold for jeg var for hurtig i excel, har jeg fået et resultat på:
X (SMS) = 22
Y (SAMTALE) = 28
Omkostninger: 67,00
Prøv at hold det op imod dit resultat.
Med venlig hilsen
Casper Larsen
http://www.bestaahh.dk
Skriv et svar til: Lineær programmering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
