Dansk

Analyse af reality-tv

04. april 2010 af Bombabilatule (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.
Jeg skal snart skrive en stor opgave hvor jeg skal analysere noget reality-tv (mere præcist Paradise Hotel)
Jeg ville bare høre om i kunne hjælpe med en analysemodel til det - og hvis ikke i kan det, komme med ting der er godt at komme ind på..

håber der er én eller flere der kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2010 af Proprium (Slettet)

Du kan se på henholdsvis afsender og modtager. Derudover kan du blandt andet undersøge de tekniske virkemidler, det være sig eksempelvis lyd, lys, kamerabevægelser osv.


Svar #2
05. april 2010 af Bombabilatule (Slettet)

Tak for svaret :)

Min opgave ligger især vægt på om samtidens reality-tv er særligt tidstypisk og på valg af personer i programmerne og overskridelse af grænsen af det private i offentligheden osv.

I forhold til det, hvad kunne man så mere have fokus på?


Brugbart svar (8)

Svar #3
05. april 2010 af morten79 (Slettet)

I så fald tror jeg kun at din opgave i mindre grad skal handle om de tekniske virkemidler. Jeg ville tage udgangspunkt i enten en samfundskritisk eller psykologisk analyse. Dette kan du f.eks. gøre ved at se på:

1) Hvorledes disse programmer bidrager til en øget personfiksering. En tendes du så kan holde op overfor andre aspekter i samfundet. (Hvi du vil belyse dette yderligere teoretisk kan du inddrage teoretikere der forsøger at beskriver ny-liberalistiske samfund. F.eks. Foucalt eller Chomsky. Hvad er det for en adfærd der hyldes i disse programmer?

 Der er i hvert fald tale om et ekstremt fokus på det enkelte individ. Selve programmet indeholder en masse strukturer, selve settingen, kameraer overalt og nogle ret underlige regler for overlevelse. Sådan set kan disse sammenlignes med et samfundsrammer. Disse rammer i paradise hotel er bare aldrig noget der sættes spørgsmålstegn ved, som man ellers gør i samfundet. Deltagerne i programmet tvinges derimod til kun at forholde sig til sin eget og andres spil. Her kan du også påvise en forskel fra første generations reality programmer som f.eks. big brother, hvor der stadig var ret stor debat om rammerne. Noget kunne tyder på at hvis man kaster to meget basale menneskelige og ret primitive  karakteriska ind i disse rammer, nemlig driften efter sex og driften efter vinding over andre, så stopper evnen eller lysten til at bevæge sig op på andre niveauer. (Inddrag her evt. Maslows behovspyramide).

2) Privatsfæren. Disse programmer nedbryder i høj grad også det vi kender som privatsfæren. En del af vores liv der førhen har været et sted hvor man havde fri, kunne slappe af og gøre andre ting end i det offentlige rum. Nu er der fokus på at afklæde disse førhen skjulte dele af folks personlighed. Derfor følger man jo især deltagerne når de er i bad, har sex eller snakker "privat". Faktisk er det jo sådan, at en deltager der ikke rigtig viser nogle af disse "skumle" sider ikke rigtigt kan bruges i dette program. Jo mere ekstrem man er på disse områder jo mere tv tid får man. Du kan her diskuttere hvilken konsekvens dette har på et samfundsmæssigt plan, at denne privatsfære ser ud til at blive nedbrudt.

3) Fællesskabet. Da det er en samtidsanalyse du vil lave er dette punkt vigtigt. Hvad er det for en adfærd der hyldes som sejrherre? Hvad er det for nogle egenskaber man skal besidde for at kunne vinde sådan et program og hyldes som helt? Igen er vi egentlig tilbage til noget meget enkelt og dyrisk hos mennesket (Hvis du har tid og lyst kan du her inddrage adskille psykologiske teorier, skriv hvis ud ønsker referencer). Hvis man vil vinde skal man kunne bruge de andre mennesker som middel til at fremme sig selv. Den slags fællesskab som man har opbygget i samfundet bestående af f.eks. faglighed eller livssituationer har altid et fælles mål. På fabrikken, at producere et produkt, i et demokratisk fællesskab at forbedre samfundet i bred forstand. I disse fællesskaber på paradise hotel er der ikke noget fælles mål, der er kun et individuelt mål. Dette betyder at man danner venskaber, udviser kærlighed, har sex osv. udelukkende for at fremme sine egne chancer for at vinde showet. Disse basale dyriske mekanismer er noget man som samfund har brugt meget lang tid på at lave regler for. Vi har i samfundet mange repræsentanter for vores synspunkter (partier, fagbevægelser, foreninger, love, overenskomster osv.) alle sammen ting der forsøger at sikre at relationen mellem mennesker ikke kun reduceres til at man bruger hinanden som redskaber og midler for egen vindings skyld. Det virker til at Hotellet bliver interessant fordi disse foranstaltninger sættes ud af kraft - Dette vil også kunne spores i andre analyser om det samfundsmæssige fælleskab som måske er i opløsning. Paradise Hotel er i den forstand blot en lille, ekstremt, eksempel på dette.

Det var et par punkter du kan tage fat på. Hvis du vil inddrage yderligere teori, kan jeg anbefale at du læse lidt om Ulrick Beck og modernitet, men det er bestemt ikke påkrævet for at skrive en god opgave om emnet.

Nåh ja dette bliver måske et ret negativt billede, så måske du også kan identificere hvorfor mangle dele af dette program rent faktisk forekommer  ret morsomt. Stikord: Der skabes både helte (vindere) og antihelte (samfundstabere). Taberne griner af fordi de forekommer så dumme at det næsten ikke er muligt. Hvor første generations reality tv mest skabte og viste tabere (f.eks. de unge mødre) så har denne type reality tv en evne til at vise tabere men samtidig skabe vindere (dette ses f.eks. også i X-factor.) Du kan evt. diskuttere hvordan dette er muligt?


Svar #4
05. april 2010 af Bombabilatule (Slettet)

Intet mindre end guld værd det svar. Mange tak.
Det er perfekt til min opgave det der, der er virkelig noget at tage fat på ud fra det du har skrevet der.

Vil gerne have nogle eksempler på de psykologiske eksempler hvis du har tid og lyst?

Ellers så mange tak for det i hvert fald!


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2012 af Louise1998

Jeg skal også skrive en analyse om et Paradise Hotel afsnit. Hvordan er det nu lige man starter på en analyse? Er det ligesom en dansk stil: indledning, hoveddel og afslutning? Hvad SKAL en analyse egentlig bestå af? Håber der er nogen der gider, give sig tid til at svare. :)

Skriv et svar til: Analyse af reality-tv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.