Matematik

Lille spørgsmål - haster lidt.

07. april 2010 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen

Jeg har et lille problem

Funktionen er -8/7x^2 + 4x

Min lærer får et af toppunkterne til at give: 4*7/16 = 7/4

Men dette forstår jeg simpetlhen ikke, kan i hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2010 af Isomorphician

Der er kun ét toppunkt.


Svar #2
07. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Jamen, kan det passe, at det skal give 7/4, jeg kan ikke få det til at give det. Kan du evt. forklarer hvorfor den giver det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvad mener du med "et af toppunkterne" ?

Der er tale om en funktion, hvis graf er en parabel. Den har netop eet toppunkt, som du finder ved at finde ekstremum for funktionen. Lad

f(x) = -8/7 x2 + 4x . Så er f'(x) = -16/7 x + 4. Løs ligningen f'(x) = 0 : -16/7 x + 4 = 0 ⇒ x = 7/4 , så toppunktet er

(x ; y) = (7/4 ; 7/2)


Svar #4
07. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Det jeg mener med et af toppunkterne er at det er x_T, men hvorfor bliver det til 16/7? Vil man ikke normalt sige; -b/2a. -4/(8/7*2).

Så er problemet at det ikke giver 7/4. Kan du skrive mellemregningerne :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Jeg har da givet mellemregningerne også i #3. Dit problem er, at du ignorerer fortegnet på koefficienten a. Her er a = -8/7 og b = 4, så -b/(2a) = -4/(-2*8/7) = 7/4 .


Svar #6
07. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Nej mit problem er at min lommregner ikke giver det resultat, du kommer med. Du siger det er 7/4. Men min lommeregner siger 7/2.. Hvilket jo er forkert.

Det jeg taster ind er: -4/-8/7*2

Lille spørgsmål til:

f(x) = -8/7 x2 + 4x . Så er f'(x) = -16/7 x + 4.

Hvordan kommer du frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Din lommeregner udregner, hvad du nu taster ind, så det er nok et spørgsmål om operatørfejl. Du bør nok sætte nogle parenteser, når du vælger at taste det ind med fortegn, eller udelad fortegnene. I øvrigt er der jo ingen grund til at bruge lommeregner for at finde en brøk; det er jo simpel hovedregning.

Jeg differentierede 2.-gradspolynomiet : Bemærk, at -16/7 = 2•(-8/7)


Svar #8
07. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Det har du vist ret i :)

Men når man ganger med 2 skal man så ikke også gange b med to :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvor i udtrykket -b/(2a) står der, at b skal ganges med 2? Du skal dividere (-b) med (2a) .


Svar #10
07. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Når nu forstår jeg. Hold da op, jeg har dummet :) Jep jep, du differentierede, da der stod 2a, of course. Beklager, burde at have forstået det noget før.

Tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

husk også: et punkt i planen har to koordinater, som vi oftest kalder (x,y)


Skriv et svar til: Lille spørgsmål - haster lidt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.