Matematik

Fastlæg interval

07. april 2010 af SørenV (Slettet) - Niveau: A-niveau

En banekurve er givet ved vektorfunktionen:

r(t) = t2-4

      = t3-6t+8

En del af banekurven danner en lukket sløjfe. Spørgsmålet lyder da således:

Fastlæg det interval for t hvor sløjfen defineres?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. april 2010 af nielsenHTX

løs ligningen

r(t1)=r(t2)


Svar #2
07. april 2010 af SørenV (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt!?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. april 2010 af nielsenHTX

r(t1)=r(t2)

betyder at:

given

rx(t1)=rx(t2)

ry(t1)=ry(t2)

find(t1,t2)


Svar #4
07. april 2010 af SørenV (Slettet)

Men synes ikke helt jeg kan se hvilke tal jeg skal smide ind!?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. april 2010 af nielsenHTX

given

rx(t1)=rx(t2)        =        t12-4=t22-4       

ry(t1)=ry(t2)          =     t13-6t1+8=t23-6t2+8

find(t1,t2)
 

brug et CAS værktøj til at løse den.

kan se du går på HTX, så i bruger nok mathcad. Den skal nok løses numerisk der i.


Svar #6
07. april 2010 af SørenV (Slettet)

Får både løsningen 0, √6 og -√6

Siger man så at intervallet for t går fra [-√6 ; 6]

Eller?


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. april 2010 af nielsenHTX

har ikke selv løst den, men jeg vil nærmere tro det går fra 0 til √6 eller fra -√6 til 0


Svar #8
07. april 2010 af SørenV (Slettet)

Altså hvis jeg sætter -√6 ind i vektorfunktionen ligger punktet langt uden for 'sløjfen' !!!

 ... det er vel ikke bare de x-værdier (som nu hedder t) der skal defineres?


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Antag, at der er et t1 og et t2, så r(t1) = r(t2) . Da skal der gælde

x(t1) = x(t2) , altså

t12 - 4 = t22 - 4 eller

t12 - t22 = 0 , eller

(t1+t2) (t1-t2) = 0 , der ved nulreglen giver

t1 = t2 eller t1 = -t2 .

Den første løsning er jo triviel, mens den anden løsning er, hvad vi skal bruge. For der skal jo også gælde y(t1) = y(t2). Sætter vi nu t1 = t og t2 = -t i udtrykket for y, får vi

t3 - 6t + 8 = (-t)3 -6(-t) + 8 , eller

2t3 - 12t = 0 , eller

t(t2 - 6) = 0 , eller

t = 0 eller t = √6 eller t = -√6 . De to løsninger, der er relevante for den lukkede kurvesløjfe er da

t = -√6 og t = √6 , altså intervallet [-√6 ; √6]


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. april 2010 af nielsenHTX

nå fik regnet den igennem men andersen har jo så svaret...

tror du har sat det forkert ind for det passer fint hos mig.


Svar #11
08. april 2010 af SørenV (Slettet)

Synes bare at det burde være fra [0 ; √6]

For hvis jeg indsætter -√6 får jeg som sagt et punkt, der ligger pænt langt fra den lukkede sløjfe. Derimod hvis jeg indsætter 0 og √6 får jeg lige netop de yderliggende koordinater, som afgrænser den lukkede sløjfe!


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - Indsættes t = -√6 fås samme r som for t = √6 . Med r(t) = (t2-4 ; t3-6t+8) . Denne sidste skrivemåde er i øvrigt meget mere overskuelig, end den notation, du har valgt i #0.


Svar #13
08. april 2010 af SørenV (Slettet)

okay.. hmm - så må jeg have glemt nogle parenteser et sted! Men mange tak for jeres svar.

Vil i øvrigt huske notationen omkring vektorfunktioner i fremtiden


Skriv et svar til: Fastlæg interval

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.