Fysik

opstil en ligning

08. april 2010 af lifeisstrange (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Håber jeg kan få et par hints til denne opgave (Vedhæftet filen). På forhånd tak for hjælpen:

a) Konstanten D har jeg fået til:

D= 0,45*ρ*A

Arealet findes: 

(200000) / (300 * X) = 1,03

X = 647,25

Så giver D = 0,45*1,03*647,25 = 300

b) Og det er så her jeg ikke rigtig ved hvordan jeg skal gribe opgaven an. 

Vedhæftet fil: Opgave-3.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Jeg tror, du har kludder i dine enheder. Konstanten D er ikke dimensionsløs. Af Archimedes' lov findes torpedoens tværsnitsareal A til

A = m/(Lρ) , hvor L er dens længde. Heraf fås

D = 0,45 ρ A = 0,45 m/L = 0,45•200kg/(3,00m) = 30,00 kg/m .

b) Den resulterende kraft i vandret fremadrettet retning er

Fres = Fmotor - f = 4990N - D•v2 .

Vi sætter nu Fres = ma , hvor a er accelerationen i vandret retning og udnytter, at a = dv/dt :

m v'(t) = 4990N - D•v(t)2 = 4990N - 30kg/m v(t)2 ,

der er den ønskede differentialligning. Til dens løsning antages så begyndelsesværdien v(0) = 0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen kan i øvrigt løses analytisk . Sættes a = Fmotor/m = 24,95 m/s2 og b = D/m = 0,15 m-1 fås

(a+√(ab) v(t))/(a-√(ab) v(t)) = e2√(ab) t , hvoraf

v(t) = √(a/b) tanh(√(ab) t) = 12,897m/s tanh(1,9346s-1 t) .

Til tiden t = 1,0s fås

v(1,0s) = 12,897m/s tanh(1,9346) = 12,370m/s

Sluthastigheden opnås, når friktionskraften netop ophæver motorkraften. Da er v'(t) = 0 , og dermed

30kg/m vslut2 = 4990N , så

vslut = √(4990N/(30kg/m)) = 12,897m/s . Dette er, som det ses, også koefficienten til udtrykket for v(t) , idet tanh(ct) → 1 for t → ∝ .

For at beregne, hvor langt torpedoen er kommet efter et vist stykke tid, skal vi beregne x(t) og udnytte, at v(t) = x'(t) og at x(0) = 0, så

x(t) = ∫v(t) dt = √(a/b) ∫tanh(√(ab) t) dt = 1/b ln(cosh(√(ab) t)) = (20/3)m ln(cosh(1,9346s-1 t)) . Til tiden t = 1,0s fås

x(1,0s) = (20/3)m ln(cosh(1,9346)) = 8,414m


Svar #3
09. april 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 Ok, tak for hjælpen, men når jeg laver det inde i maple får jeg v(1,0 s) = 10,11 s...Hmm, mærkeligt.

Hvad med c) hvordan griber man den an?


Svar #4
09. april 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 Ha ha..Det var en tastefejl. Har nu fået v(1,0 s) = 12,370 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ved c) skal du benytte, at det samlede arbejde udført af en kraft F er

A = ∫F(x) dx ,

hvor integralet udstrækkes over den samlede vejlængde, kraften har virket over.


Svar #6
09. april 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 Så jeg skal:

A =  A = ∫F(x) dx = ∫4990N - 30kg/m v(t)2 ???


Skriv et svar til: opstil en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.