Matematik

Differentiere en brøk af to funktioner

08. april 2010 af klausfendt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle 

Jeg har et matematikproblem, som jeg håber at I kan hjælpe med :)

Jeg skal gøre rede for hvordan man differentierer en brøk af to funktioner (f/g)'(x)

Så skal jeg vise at udtrykket du skal bare forklare mig hvordan man kommer fra y=m/(1+c*e^(-k*m*t) til dy/dx= k*y*(m-y)
via differentialregning
 

Jeg er lidt presset, så det ville være super, hvis I kunne finde ud af det :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Du kan måske lettere se det selv, hvis du skriver det som et produkt (f*(g-1))' = (f*(1/g))'


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Skal du vise formlen for den afledede af en brøk (f/g)' = (f'g - fg')/g2 eller blot nævne den?

I den anden har du

y = m/(1+c e-kmt) . Da er

dy/dt = -m/(1+c e-kmt)2 •(-ckme-kmt )

Af den første ligning finder vi

c e-kmt = m/y - 1 , så

dy/dt = y2/m •km•(m/y-1) = k•y•(m-y)


Svar #3
08. april 2010 af klausfendt (Slettet)

Vi skal redegøre hvordan man differentierer en brøk af 2 funktioner (f/g)'(x)?

Så et spørgsmål til ligningen ummer 2:

hvorfor kommer der til at st´å : y^2 på tællerens plads?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Da

y = m/(1+c e-kmt) , er

y2 = m2/(1+c e-kmt)2 , så

dy/dt = -m/(1+c e-kmt)2 •(-ckme-kmt )

         = m2/(1+c e-kmt)2 •kce-kmt

         = y2 k (m/y - 1)

         = k y (m - y)

Vedrørende den første del, om brøken, hvad har du lov til at antage som kendt? Kan du antage formlen for et produkt (fg)', eller du skal helt ned og se på grænseværdien for Δx→0 af

(h(x+Δx) - h(x))/Δx , hvor h = (f/g) .


Svar #5
08. april 2010 af klausfendt (Slettet)

jeg forstår ikke helt hvordan du kan får kce-kmt til k ( m/y-1)

og derefter får y2 k (m/y - 1) til k y (m - y)?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

I udtrykket

y = m/(1+c e-kmt)

isolerer vi ce-kmt :

1+c e-kmt = m/y , og dermed

c e-kmt = m/y - 1 , så

kce-kmt = k (m/y - 1)

I det sidste udtryk i #5 ganger jeg den ene faktor y ind i parentesen :

y (m/y - 1) = m - y


Svar #7
08. april 2010 af klausfendt (Slettet)

Nu forstår jeg det. Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Differentiere en brøk af to funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.