Biologi

Krydsningsskema - blodtype

08. april 2010 af Mgy1992 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :)

Nogle der kan hjælpe mig?

En kvinde med blodtype A gifter sig med en mand med blodtype A. Vis med et krydsningsskema hvilke(n) blodtype(r) deres børn kan få? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2010 af ramme2 (Slettet)

Moderen og faderen kan begge have genotyperne  AA og A0 

Krydses disse med hinanden kan deres børn få  AA  (68,75%=11/16)  A0 (25%=4/16))  00  (6,25%=1/16)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. april 2010 af EBBefar (Slettet)

Hvordan kan du regne procenter ud, når du ikke kender genotyperne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2010 af ramme2 (Slettet)

Jeg kender genotyperne for både faderen og moderen. Begge forældre kan både have genotyperne AA og A0. Nedenstående skema vises for både faderen og moderen, der begge har blodtype AA . Der kan i alt opstilles 4 af disse skemaer. Jeg ved ikke om de kaldes krydsningsskemaer.  Nedenstående viser 4 skemaer for genotyper.  Faderens kombinationsmuligheder er opstillet vandret og moderens genotyper er opstillet lodret.Men en optælling af børnenes genotyper viser dog, at det ikke er det samme som jeg regnede ud i hovedet igår.   AA=9/16     A0 = 6/16        00 =1/16.     Det er dog under forudsætning af at der er 50% chance for at faderen og moderen har genotypen AA   og A0   

far       A      A                           far          A      0

A        AA   AA                            A        AA      A0

A       AA    AA                            A        AA       A0

Far     A     A                             far      A          0

A        AA  AA                             A      AA        A0

0      A0     A0                             0      A0         00


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2010 af EBBefar (Slettet)

> Jeg kender genotyperne for både faderen og moderen.

Hvorfra?

> Nedenstående skema vises for både faderen og moderen, der begge har blodtype AA.

Ud over at du ikke ved (så vidt jeg kan se), kan vide hvilken genotype forældrene har, kommer du jo faktisk forbi alle mulige genotyper - ikke bare eksemplet, som det vil være med to forældre der har AA.

>Jeg ved ikke om de kaldes krydsningsskemaer.

Det gør de. Eller Punnett squares på engelsk.

>Men en optælling af børnenes genotyper viser dog, at det ikke er det samme som jeg regnede ud i hovedet igår. AA=9/16 A0 = 6/16 00 =1/16. Det er dog under forudsætning af at der er 50% chance for at faderen og moderen har genotypen AA og A0

Du kan ikke sige noget om fordelingen, når du ikke kender genotypen. Desuden fortæller 9:3:3:1 fordelingen noget om en dihybird krydsning mellem individer med en dobbelt heterozygot genotype, og har derfor meget lidt med spørgsmålet at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2010 af Jacobbgross (Slettet)

Jeg sidder selv med samme opgave nu. Det kan der vel være noget om, EBBfar, men til såden et spørgsmål.

"En kvinde med blodtype A gifter sig med en mand med blodtype A. Vis med et krydsningsskema hvilke(n) blodtype(r) deres børn kan få?"

Ville svaret så ikke, på baggrund af at du ikke kender genotypen, være at, "Hvilken blodtype barnet kan få, er afhængigt af forældrenes genotype, og derefter vise med et krydsningsskema mulighederne i alle tilfælde?
ramme2 har vel fat i noget?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2010 af EBBefar (Slettet)

Det lyder som et ok svar. Jeg ville nok bare eksemplificere det med et enkelt krydsningsskema, og hvert fald holde mig langt fra at postulere en procentvis fordeling af genotyperne.


Skriv et svar til: Krydsningsskema - blodtype

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.