Matematik

Niveaukurve

14. april 2010 af Windcape (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har et problem med en opgave:

f(x, y) = -x^{2} + 120x - 4y^{2} + 600y

Nirveaukurven N(t) defineres ved N(t): f(x, y) = t
Gør rede for at niveaukurven N(25200) kan beskrives ved

(x-60)^2 / 30^2 + (y-75)^2 / 15^2 = 1

(Se evt. http://mathbin.net/45682 for LaTeX formaterede funktioner.)

Jeg har ingen ide overhovedet om hvordan jeg kommer i gang med dette her, så er på udkik efter nogle tips.

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Niveakurven N(25200) beskrives ved ligningen f(x, y) = 25200, dvs

-x2 + 120x - 4y2 + 600y = 25200

Vi kompletterer de toleddede størrelser:

x2 - 120x + 602 + 4y2 -600y + 1502 + 25200 - 602 -1502 = 0 , eller

(x-60)2 + (2y - 150)2 = 900 = 302 eller

(x-60)2/302 + (y-75)2/152 = 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2010 af peter lind

Niveaukurven er givet ved f(x,y) = 25200. Du kan enten bruge samme omskrivningsteknik, som når du skal omskrive et polynomium i x og y så man af ligningen direkte kan aflæse centrum og radius eller du kan gange paranteserne i den anden ligning ud  og dernæst forlænge med en faktor så du får de rigtige  koefficienter til x2 og y2


Svar #3
14. april 2010 af Windcape (Slettet)

Er der nogle formler til formålet, eller hvordan ved man hvor tallene skal skrives ind?

Det virker meget arbitrært.  


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Der er nu ikke noget arbitrært i det. Du skal prøve at nå frem til en ligning for en ellipse

(x - xc)2/a2 + (y - yc)2/b2 = 1 ,

hvor (xc ; yc) er ellipsens centrum og a og b er ellipsens halvakser.

Jeg så på, hvad der manglede for at komplettere leddene til kvadrater på toleddede størrelser.


Svar #5
14. april 2010 af Windcape (Slettet)

 Ah, er det så rigtig forstået at centrum er fundet ud fra intervalgrænserne? Og halvakserne er 1/4 af intervalgrænserne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Centrum er (xc ; yc) = (60 ; 75) og halvakserne er a = 30 og b = 15 . Hvilke intervalgrænser tænker du på?


Svar #7
14. april 2010 af Windcape (Slettet)

Hov, dem har jeg ikke skrevet i mit spørgsmål her.

f(x, y) er oprindelig udledt fra to andre funktioner med intervalgrænserne: x in [0;120]  , y in [0;150]

Jeg tænker det ikke er en tilfældighed? Fordi jeg skal jo finde ud af hvordan centrum og halvakserne er fundet i første omgang. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det ser ud til, at ellipsen lige netop passer inden i det rektangel, der fremstilles af de to intervaller. Halvakserne er så de halve intervallængder.


Svar #9
15. april 2010 af Windcape (Slettet)

Jeg kan stadigvæk ikke udlede hvor værdierne for a og b kommer fra. Derudover virker det fuldstændig tilfældigt at elipsen er centeret i det givne interval.

Numrene opstår ud af det blå luft for mit vedkomne. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2010 af peter lind

Akserne for ellipsen er udledt i #1. Opgavestilleren har så bare angivet intervaller for x og y, så det passer med at få hele ellipsen med.


Svar #11
21. april 2010 af Windcape (Slettet)

Jeg forstår stadigvæk ikke hvor tallene her kommer fra i #1


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Funktionen f(x , y) er defineret i #0 som

f(x , y) = -x2 + 120x - 4y2 + 600y ,

og for et reelt tal t defineres niveaukurven N(t)  som kurven med de punkter (x , y), der tilfredsstiller

N(t): f( x, y) = t .

Niveaukurven N(25200) er da kurven med de punkter (x , y) , der tilfredsstiller

f(x , y) = 25200 . I #1 indsatte jeg udtrykket for f(x , y) og reducerede det.


Skriv et svar til: Niveaukurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.