Kemi

Kemi, opgaver

17. april 2010 af wuuz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1.15
Til mange redoxtitreringer anvendes en 0,02M KMnO4-opløsning. En sådan opløsning er imidlertid ikke stabil i længere tid, og man må derfor indstille den med jævne mellemrum. Indstillingen foregår ved titrering på følgende måde:
Der afvejes en mængde natriumoxalat, Na2C2O4, som herefter opløses i fortyndet svovlsyre og titreres med KMnO4-opløsningen.

Ved en given indstilling blev der afvejet 0,189g Na2C2O4.
Der titreres, indtil reaktionsblandingen bliver svagt rødviolet, og på buretten aflæses et forbrug på 26,3mL.
Under titreringen sker reaktionen:
MnO4-(aq) + C2O42-(aq) --> Mn2+(aq) + CO2(g)

a. Afstem reaktionsskemaet.

b. Beregn den aktuelle koncentration af MnO4- i KMnO4-opløsningen.

c. Beregn en værdi for volumenet af den mængde CO2(g), der dannes ved reaktionen. Antag at 1mol gas ved 20°C og 1 atm tryk fylder 24,4L.
Hvorfor dannes der i virkeligheden ikke så meget CO2(g) som beregnet?


Opgave 3.6B
Ved passende temperatur og tryk og med anvendelse af en katalysator kan følgende reaktion finde sted:

2H2(g) + CO(g) --> CH3OH(g) (I)

I en beholder findes gasserne H2, CO og CH3OH i følgende koncentrationer:
[H2] = 0,318M
[CO] = 0,507M
[CH3OH] = 0,398M

a. Beregn størrelsen af reaktionsbrøken i den omtalte situation.

Beholderens temperatur ændres til en størrelse, hvor ligevægtskonstanten er 5,51M-2. Ligevægten indstiller sig ved den pågældende temperatur.

b. Forklar at den modsatte reaktion af (I) har fundet sted.Når ligevægten har indstillet sig ved den nye temperatur, er [CH3OH] = 0,377M.

c. Beregn stofmængdekoncentrationerne af de to andre gasser i beholderen.


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2010 af mathon

oxidationstrin     +7                  +3                        +2                  +4
                         MnO4- (aq)  +  C2O42- (aq)   →   Mn2+ (aq)   +   CO2 (g)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2010 af mathon

               2 MnO4- (aq)  +  5 C2O42- (aq)  +   16 H+ (aq)   →   2 Mn2+ (aq)   + 10 CO2 (g)   +  8 H2O (l)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2010 af mathon

         2 KMnO4  +  5 Na2C2O4 + 8 H2SO4  → K2SO4 + 2 MnSO4 + 5 Na2SO4 + 10 CO2 + 8 H2O

     +6
S i SO42- oxideres ikke, da S allerede befinder sig i sit højst mulige oxidationstrin


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2010 af mathon

b)
                                    0,189 g Na2C2O4 = (0,189 g)/(134,0 g/mol) = 0,001410 mol Na2C2O4
som ækvivaleres af
                                   (2/5)•(0,001410 mol) = 0,0005642 mol KMnO4
                                   i fællesvolumenet 0,0263 L
  
                                   c(KMnO4) = n/V = (0,0005642 mol)/(0,0263 L) = 0,021452 M
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2010 af mathon

c)
        "Hvorfor dannes der i virkeligheden ikke så meget CO2 (g) som beregnet?"

         en del af CO2-en opløses i opløsningsmidlet vand:

                                   CO2  +  2 H2O  <--->  HCO3-  +  H3O+


Svar #6
18. april 2010 af wuuz (Slettet)

mange tak, hvad med den sidste opgave+


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2010 af mathon

Opgave 3.6 B

koncentrationer i mol/L:             2H2 (g)    +    CO (g)    <--->     CH3OH (g)     (I)
før temperaturændring             0,318             0,507                     0,398
efter temperaturændring        0,318+2x        0,507+x                0,398-x
 

              a)
                                         Yfør =  [CH3OH] / ([H2]2·[CO])

                                         Yfør = (0,398) /((0,318)2·(0,507)) = 7,76

              b)                        da reaktionsbrøken er blevet mindre
                                         er
                                         ligevægten blevet forskudt mod venstre
                                        

              c)                        Yefter = (0,398-x) /((0,318+2x)2·(0,507+x)) = 5,51   

                                         x = [CH3OH]før - [CH3OH]efter = (0,398-0,377)M = 0,021 M

 koncentrationer
 efter                                [H2]efter = 0,318+2·x = (0,318+2·0,021) M = 0,360 M

                                        [CO]efter = 0,507+x = (0,507+0,021) M = 0,528 M


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2010 af Rosekide (Slettet)

(2/5)•(0,001410 mol) = 0,0005642 mol KMnO4
i fællesvolumenet 0,0263 L

Mathon,

Burde du ikke at gange med 2.5, idet det er forholdet de reagerer i? Hvis nej, hvorfor skal du gange med 2/5?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. oktober 2010 af mathon

                                          2 MnO4- (aq)  +  5 C2O42- (aq)  +   16 H+ (aq)   →   2 Mn2+ (aq)   + 10 CO2 (g)   +  8 H2O (l)

viser
stofmængdeforholdet
                                                   KMnO4  :  H2C2O =  2 : 5 = 0,4 : 1

........................

for
du har vel ikke sat lighedstegn mellem

                                                2/5  og  2,5 ???


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. oktober 2010 af Rosekide (Slettet)

Aha, jo. Jeg kan godt se det nu - eller til en vis grad. Jeg forstår dog ikke hvordan du kommer frem til H2C2O4. Altså hvordan kommer H2 ind i billedet fra?

PS: Denne opgave driller mig enormt meget:

Beregn en værdi for volumenet af den mængde CO2(g), der dannes ved reaktionen. Antag at 1mol gas ved 20°C og 1 atm tryk fylder 24,4L.

Skal man anvende idealgasligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. oktober 2010 af mathon

tastfejl

                            2 MnO4- (aq)  +  5 C2O42- (aq)  +   16 H+ (aq)   →   2 Mn2+ (aq)   + 10 CO2 (g)   +  8 H2O (l)

viser
stofmængdeforholdet
                                                   KMnO4  :  Na2C2O =  2 : 5 = 0,4 : 1

viser
stofmængdeforholdet
                                                   Na2C2O4  :  CO2  =  5 : 10 = 1 : 2

hvoraf
                            0,001410 mol Na2C2O4 ækvivalerer 2·(0,001410 mol) = 0,002820 mol CO2

som ved
20°C og 1 atm tryk
fylder
                            V = (0,002820 mol) · (24,4 L/mol) = 0,068808 L ≈ 68,8 mL
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. oktober 2010 af Rosekide (Slettet)

Tusind tak, MAthon. Nu gav det meget mere mening.

Er det vgtigt at angive det i mL og ikke bare L?


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. oktober 2010 af Rosekide (Slettet)

Men Mathon, der dannes vel bare kulsyre, når vand og kuldioxid reagere, gør der ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. oktober 2010 af mathon

                                 H2CO3 er aldrig blevet isoleret
men spalter i
                                "H2CO3"  →  H2O + CO2


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. oktober 2010 af Rosekide (Slettet)

CO2 + 2 H2O <---> HCO3- + H3O+

Så, det vil sige, at der er dannet kulsyre her. Det "ses" bare ikke direkte. Forstår jeg dig ret?


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. oktober 2010 af mathon

H2CO3 er aldrig blevet isoleret, men man regner med dets forekomst i vandig opløsning.

CO2 (g) er noget opløseligt i vand:
                                                                ca. 1 vol. CO2 i 1 vol H2O ved stuetemperatur

CO2 (g) vil i vandig opløsning i ringe grad omsættes sig med H2O til kulsyre, så opløsmingen reagerer svagt surt

                           CO+   2H2O  <--->  H2CO3  +  H2O  <--->  H3O+  +  HCO3-      da H2CO3 er en svag syre

HCO3er kun en meget svag syre, hvorfor der dannes meget lidt CO32-


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. oktober 2010 af Rosekide (Slettet)

Men man kan også godt sige:

CO2 + H2O --> H2CO3

Er det ikke det samme egentlg?


Skriv et svar til: Kemi, opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.