Fysik

Afkøling af naphtalen

18. april 2010 af Sejlica (Slettet)

Et bægerglas med 105 gram varm naphtalen stilles til afkøling. Grafen viser hvordan temperaturren af naphtalen afhænger af tiden.

Grafen er vedhæftet, jeg blev nødt til at skrive nogle af informationen på grafen igen da man ikke kunne se det på computeren.

spørgsmålene som jeg skal svare på:
 

a) Hvad er smeltepunktet for naphtalen?

Jeg ville mene at smeltepunktet, udfra grafen  her, er på 50 grader C.
- men jeg er ikke spor sikker, da jeg senere slod det på i databogen og der stod der at det var 80,2 grader C.
men igen så tænkte jeg at det bare  var en opgave og at jeg ikke skulle tage hensyn til hvordan det er i virkeligheden.

b) Hvorfor krummer kurven i tidsrummene I - III ?

Min første tanke var fase ændring og at den i nogle former bedre kan holde på varmen?

c) Bestem den effekt, hvormed bægerglasset med naphtalen afgiver energi til omgivelserne under størkningen?
Naphtalens specifikke smeltevarme er 150 J/g.

Her er jeg så gået fuldstændig i stå. Jeg prøvede mig lidt frem og har blandt andet læst kapitlerne om dte igen og igen, men er lidt usikker. skal jeg bruge formlen for smeltning? den ser således ud: Q = m * Ls

m = masse i gram , Ls = specifikke smeltevarme J/g,

Jeg håber at der er nogle som kan hjælpe, jeg har prøvet mig frem mange gange og ser stadig på det.

 

Vedhæftet fil: DSC00036.JPG

Skriv et svar til: Afkøling af naphtalen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.