Matematik

Optimering

20. april 2010 af mikkelve (Slettet)

Hejsa :)

Jeg har opstillet et funktionsudtryk, der bestemmer den lodrette afstand mellem et spærhoved og en spærfod. Denne er bestemt ved:

y = (-0,038x2 + 0,176x + 5) - (-176x+5)

Hvordan bestemmer jeg så den største lodrette afstand mellem spærhoved og spærfod?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Find den afledede y' og løs ligningen y' = 0


Svar #2
20. april 2010 af mikkelve (Slettet)

Lavede lige en fejl. Der skulle stå:

y = (-0,038x2 + 0,176x + 5) - (- 0,176x+5)

Får y´(x) = -0,076x+0,352

Når jeg sætter y´(x) = 0 får jeg x = -4,6, som sættes ind i y. Herved får jeg -2,44

Dette er dog ikke den maksimale højde, for har prøvet at tegne grafen op, og det ser ud til at der er maksimal højde omkring 0,7 - 0,8

_____________

My bad - kan se at x ikke giver -4,6 men derimod bare 4,6, hvilket kommer til at give det korrekte resultat :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Måske dit udtryk for y ikke er korrekt. Jg husker, at opgaven med spærhovedet har kørt i mange tråde her på portalen. His jeg finder en tråd med en udførlig diskussion, skal jeg give linket til den her.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2010 af Krabasken (Slettet)

Udtrykket for y virker ikke logisk

-0,038x2 + 0,176x + 5 x 0,176x -5    ser lidt rodet ud - ikk' ?

Redceret:  -0,038x2+0,352x


Svar #5
20. april 2010 af mikkelve (Slettet)

#4 Hvis du læser min korrektur, ville du også se, at jeg nåede samme konklusion :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Her er et link til en ældre behandling af problemet, hvor der er også er vedhæftet en figur:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=754518 

Ligningen for den rette linie, du skal trække fra parabelen, er ikke korrekt angivet i #2, da dens hældning klart er -1,5/9 = -1/6 = -0,166666 , ikke -0,176 .

Parabelen skal gå gennem (0 ; 5), (9 ; 3,5) og dens hældning ved x = 0 skal være tan(10º), så c = 5, b = tan(10º) = 0,1763 , og 81a + 9b + c = 3,5 , så a = (3,5 - 5 - 9tan(10º))/81 = -0,03811 .

Udtrykket, der skal differentieres er så

y = -0,03811x2 + 0,1763x + 5 + 0,16667x -5 , der giver

dy/dx = -0,07622x + 0,34299 = 0 ⇒ x = 4,5000 med den maksimale afstand y = 0,7717


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.