Matematik

Mekanik

21. april 2010 af Jullelo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!

Er der nogle venlige sjæle derude der kan hjælpe mig med at besvare denne opgave?

Forklar begrebet vektorfunktion og forklar parameterfremstilling, hastighed og acceleration for den jævne cirkelbevægelse.

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

En vektorfunktion er en afbildning af en reel talmængde (interval) ind i mængden af vektorer i planen eller rummet:

f: t → r(t) .

Her er det bekvemt at betragte koordinaterne i r(t) som funktioner af t :

r(t) = (x(t) ; y(t)) , (for vektorer i planen). Her har vi skrevet vektorfunktionen ved en parameterfremstilling;

t → r(t) = (x(t) ; (y(t)) .

Dette bruges ofte i fysikken i studiet af bevægelse, hvor t repræsenterer tiden, og r repræsenterer stedvektoren til en partikel eller lignende. Derved er det bekvemt at betragte hastigheden v(t) = r'(t) og accelerationen a(t) = v'(t) = r''(t) .

For den jævne cirkelbevægelse har vi

r(t) = r0 + R(cos(ωt) , sin(ωt)) ,

hvor r0 er cirkelbevægelsens centrum, R dens radius og ω den konstante vinkelhastighed.


Svar #2
22. april 2010 af Jullelo (Slettet)

Tak for svar. Er der måske andre der kan forklare det på en anden måde?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2010 af mathon

ikke en anden måde
men skrevet lidt anderledes
dog med samme indhold


Skriv et svar til: Mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.