Fysik

NEED HELP !!

25. april 2010 af missunknow (Slettet) - Niveau: B-niveau

i denne opgave ser vi på en glødetråd af kobber. man udtrykker temperaturafhængigheden af resistansen R af en metaltråd ved ligningen

R = R0*(1+α*(T-T0))

vi betegner her trådens resistans ved temperaturen T0 med R0, mens resistansen ved temperaturen ved temperatur T betegne med R. Størrelsen α kaldes temperaturkoefficienten for resistans.

a. ved temperatur 18 C måkes resistansen til 5,43 Ω. beregn resistansen ved temperaturen 75 C. benyt, at temperaturkoefficienten for kobber ved temperaturen 18 C er αkobber = o,0040 K^-1.

b. lidt senere måles resistansen til 7,11 Ω. beregn trådens temperatur.

jeg har spurgt om hjælp til denne opgave mange gange, men har aldrig kommet videre med den. jeg mener selv den er RIGTIG svær, og derfor ville det være dejligt hvis nogen gad og hjælpe mig..


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2010 af window (Slettet)

a) Prøv at sætte de info som du får fra teksten overskueligt op:

    T0 = 18 C-grader

    R0 = 5,43 Ω

    αkobber ved t0 = 0,0040 K-1

    T = 75 C-grader

     Indsæt ovenstående værdier i formlen, og den ukendte variabel R kan bestemmes:

    R = R0*(1+α*(T-T0))  = 5,43 Ω * (1 + 0,0040 K-1*(75 C - 18 C)

b) Du kender fra opg. a) allerede T0, R0 og αkobber ved t0 og den ukendte variabel er denne gang T, da du kender R. Du indsætter     DATA og isolerer T - evt på lommeregner ;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2010 af window (Slettet)

a) Prøv at sætte de info som du får fra teksten overskueligt op:

T0 = 18 C-grader

R0 = 5,43 Ω

αkobber ved t0 = 0,0040 K-1

T = 75 C-grader

Indsæt ovenstående værdier i formlen, og den ukendte variabel R kan bestemmes:

R = R0*(1+α*(T-T0)) = 5,43 Ω * (1 + 0,0040 K-1*(75 C - 18 C)

b) Du kender fra opg. a) allerede T0, R0 og αkobber ved t0 og den ukendte variabel er denne gang T, da du kender R, men ikke T, som opgaveformuleringen siger det. Du indsætter DATA og isolerer T - evt på lommeregner ;)
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2010 af window (Slettet)

a) Prøv at sætte de info som du får fra teksten overskueligt op:

T0 = 18 C-grader

R0 = 5,43 Ω

α kobber ved t0 = 0,0040 K-1

T = 75 C-grader

Indsæt ovenstående værdier i formlen, og den ukendte variabel R kan bestemmes:

R = R0*(1+α*(T-T0)) = 5,43 Ω * (1 + 0,0040 K-1*(75 C - 18 C)

b) Du kender fra opg. a) allerede T0, R0 og α kobber ved t0 og den ukendte variabel er denne gang T, da du kender R, men ikke T, som opgaveformuleringen siger det. Du indsætter DATA og isolerer T - evt på lommeregner ;)
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2010 af window (Slettet)

Jeg har svaret her flere gange, ved ikke hvorfor svarene blev slettet... men jeg prøver lige igen

a) prøv at stille de data som teksten giver dig, overskueligt op:

T0= 18 grader C

R0= 5,43 Ω

α kobber ved t0= 0,0040 K^-1

T= 75 grader C

Sæt ind i formlen:

R = R0*(1+α*(T-T0)) = 18 C*(1+ 0,0040 K-1*(75 C-18 C))

b) du kender fra opg. a) T0, R0 og α  men ikke T. Desuden angiver opgaveformuleringen at R = 7,11 Ω. Indsæt disse data i formlen, og isoler T


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2010 af window (Slettet)

okay, svarene blev altså ikke slettet..... ved virkelig ikke hvad der sker!!! my bad


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Jeg ved ikke om du kan hjælpe mig en smule også? 
Jeg skal Isolere det T, og jeg er virkelig på udebane..
Hvordan kan jeg rykke rundt på formlen, når T er inde i en parentes? :)

R = R0*(1+α*(T-T0))


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. marts 2015 af window (Slettet)

#6

Jeg ved ikke om du kan hjælpe mig en smule også? 
Jeg skal Isolere det T, og jeg er virkelig på udebane..
Hvordan kan jeg rykke rundt på formlen, når T er inde i en parentes? :)

R = R0*(1+α*(T-T0))

Hej, jeg skriver det op trin for trin, så det bliver mere overskueligt:

R = R0 * (1+a*(T-T0)) =>

Trin 1, den "inderste" parantes ganges ud: 

R = R0 * (1+ a*T - a*T0) =>

Trin 2, den næste parantes ganges ud:

R = R0*1 + R0*a*T - R0*a*T0 = R0 + R0*a*T - R0*a*T0 <=>

Trin 3, det led hvor T indgår isoleres på højre side:

R - R0 + R0*a*T0 = R0*a*T <=>

Trin 4, division med R0*a på begge sider, så T står alene:

T = R/(R0*a) - R0/(R0*a) + (R0*a*T0)/(R0*a) = R/(R0*a) - 1/a + T0

Og du ender altså med udtrykket: T = R/(R0*a) - 1/a + T0


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Det er måske simplere at arbejde sig ind til T i parentesen ved at fjerne faktorerne udenpå

        R = R0·(1 + α·(T - T0))

        R/R0 = 1 + α·(T - T0)

        α·(T - T0) = (R/R0) - 1

        T - T0 = ((R/R0) - 1)/α

        T = T0 + ((R/R0) - 1)/α


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Mange tak!! Stor hjælp! :)


Skriv et svar til: NEED HELP !!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.