Matematik

MAT A

29. april 2010 af gawadaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Opgaven er vedhæftet da der følger en figur med. Jeg har lavet 1. del af opgaven hvor man skal finde en ligning for m: 

y=24x-120. Men den anden del hvor man skal bestemme røringspunktet forstå jeg ikke helt. 

Det er opgave 17b:P


Svar #1
29. april 2010 af gawadaa (Slettet)

 NOgen der vil hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2010 af Lubas (Slettet)

Prøv at se om det her virker - jeg har en opgave liggende men mit MathCad program er korrupt så udregningerne funker ikke længere

Røringspunktet for tangenten l kalder jeg (x1,y1)

f´(x1) = (y1 - f(5)) / (x1 - 5) -> solve denne mht. y1

I f(x) laver du x'erne om til x1 og sætter denne lig overstående formel for y1 og solve den mht. y1

Du skulle gerne få et par svarmuligheder hvor den ene er punktet P's førstekoordinat. Det andet resultat burde være tangenten l's førstekoordinat.

Skriv hvis det ikke virker :)


Svar #3
29. april 2010 af gawadaa (Slettet)

oki har gjort det, og jeg får x=5 or x=5/4, så det må passe???? men har ikke gjort helt på samme måde. Det jeg har skrevet på cas er præcis: solve(6*x^2-30x+24=(y - 0) / (x- 5),y)       og det fås til : y=6*(x-5)*(x^2-5x+4)

Så skriver jeg på cas: solve(2*x^3-15x^2+24x+5=6*(x-5)*(x^2-5x+4),x) og dette fås til x=5/4 og x=5. Men hvad er begrundelsen for dette skal gøres hvis altså det passer?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2010 af Lubas (Slettet)

 Prøv at tegn grafen så kan du se om det er rigtigt.

f´(x1) = udtryk for tangenthældningen vi søger. Du solver mht. y1 fordi det bruges i næste udregning

x1 og y1 er begge punkter på f, derfor kan du sætte y1 = f(x1) og på den måde beregne y1 fordi der nu kun er én ubekendt.


Svar #5
29. april 2010 af gawadaa (Slettet)

Altså jeg har tegnet grafen y=6*(x-5)*(x^2-5x+4) og 2*x^3-15x^2+24x+5 og de skærer hinanden ved 5 og 5/4


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. april 2010 af Lubas (Slettet)

5/4 er det rigtige svar


Skriv et svar til: MAT A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.