Matematik

Help !

04. maj 2010 af Px (Slettet)

 Hej har problemer med de her tog opgaver: 

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet p: 

a ) f(x) = 1/2e^x-2x, P(0 , 1/2) 

b ) f(x) = 1/2*3^x-2x, P(1 , -1/2 ) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2010 af AMelev

Ligning for tangenten er y = f '(x0)*(x-x0) + f(x0), hvor x0 er 1. koordinaten til røringspunktet, dvs. x0 = 0 i a) og x0 = 1 i b)

f(x0) er 2.koordinaten til røringspunktet, som jo også ligger på grafen,  f(x0) kan regnes ud ved at indsætte x0 i f, men i denne opgave har du fået dem foræret. f(x0) = 1/2 i a) og f(x0) = -1/2 i b).

Det eneste, du mangler i ligningen, er altså f '(x0).

For at finde det skal du differentiere f og indsætte x0 i f '(x).
For at bestemme f '(x) skal du bruge differentiationsreglerne og de afledede funktioner af specielle funktioner
(ax)' = a, (ex)' = ex og (ax)' = ln(a)*ax

Når du så har alle 3 ting, indsætter du bare tallene i tangentligningen.


Skriv et svar til: Help !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.