Fysik
To-proton henfald
Hej, jeg har svært ved nedenstående opgave. Nogle der har tid til at hjælpe mig lidt i gang?
I 2005 lykkedes det, for første gang, at fremstille nuklidet 54Zn. Nuklidet blev fremstillet ved at beskyde en prøve af nikkel med nikkelioner fra en accelerator. Prøvens masse var 20 mg.
Beregn antallet af nikkelatomer i prøven.
Jeg slår op i en databog og finder massen for ét nikkelatom, dette får jeg så til at være
58,6934 u. Vi får at vide at prøvens masse var på 20 mg = 0,02 g. Jeg ved at 1 g = Na (6,0221·1023 u) Avogrado konstanten.
0,02 g·6,0221·?10?^23 u=1,20440·?10?^22 u
Jeg finder nu ud af, hvor mange nikkelatomer, der så må være i denne prøve:
(?1,20440·10?^22 u)/58,6934u=2,05·?10?^20 atomer
Hver af nikkelionerne fra acceleratoren har den elektriske ladning +26·e. Nikkelionerne udgør en elektrisk strøm med strømstyrken 4,0·10-6 A.
Hvor mange nikkelioner rammer prøven pr. sekund?
Nuklidet 54Zn henfalder ved en meget speciel proces. I denne proces udsendes to protoner, og den herved dannede datterkerne har atommassen 51,9757 u. Processens Q-værdi er 2,37·10-13J
Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af 54Zn. Bestem atommassen for 54Zn.
Svar #1
05. maj 2010 af JKaram (Slettet)
Hej Janne
Til b'eren kunne du prøve at slå forskellige formler for strømstyrke op.
Til c'eren vil jeg anbefale dig at kigge på det her, hvor der er en tilsvarende opgave.
Karam
Svar #2
05. maj 2010 af Janne1234 (Slettet)
Jeg kan ikke åbne det lige nu :s men kan du hurtigt forklare hvilket henfald det er? jeg kan heller ikke finde ud af det, ud fra nuklidkortet ..
Svar #4
05. maj 2010 af JKaram (Slettet)
Du behøver ikke vide hvad type henfald det er. Det gør ingen forskel om du ved det eller ej.
Hvorfor kan du ikke åbne det?
Karam
Svar #5
05. maj 2010 af mathon
a'eren er rigtig
5428Zn → 5226Fe + 211p + Q
2,37·10-13 J ≡ (2,37·10-13 J)/(1,49242·10-10 J/u) ≈ 0,001588 u
massen af 54Zn = (51,9757+0,001588+2·1,00728) u = 53,9918 u
Svar #7
05. maj 2010 af mathon
Du har ikke bogstaveret spørgsmålene,
så
det ved kun du.
Men formentlig Ja
Svar #8
05. maj 2010 af Janne1234 (Slettet)
Hver af nikkelionerne fra acceleratoren har den elektriske ladning +26·e. Nikkelionerne udgør en elektrisk strøm med strømstyrken 4,0·10-6 A.
b) Hvor mange nikkelioner rammer prøven pr. sekund?
c) Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af 54Zn. Bestem atommassen for 54Zn.
Svar #9
06. maj 2010 af mathon
b) Hvor mange nikkelioner rammer prøven pr. sekund?
I = Q/t
Q/t = I
N·(26e)/(1 s) = (4,0·10-6 A)
(N/(1 s))·(26·(1,60218·10-19 As) = (4,0·10-6 A)
(N/(1 s))·(4,16566·10-18 As) = (4,0·10-6 A)
(N/(1 s)) = (4,0·10-6 A)/(4,16566·10-18 As) = 9,60232·1011 1/s
Svar #10
06. maj 2010 af mathon
c) Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af 54Zn. Bestem atommassen for 54Zn.
5428Zn → 5226Fe + 211p + Q
2,37·10-13 J ≡ (2,37·10-13 J)/(1,49242·10-10 J/u) ≈ 0,001588 u
masseberegning:
5226Fe 211p energi 5428Zn
atommasseenheder: 51,9757 + 2·1,00728 + 0,001588 = 53,9918
Svar #11
06. maj 2010 af mathon
spørgsmål fra #2
i
www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx
"Det tal du dividere med (1,49242*10^-10J/u) - er det en konstant man kender, eller hvor har du den fra? Hvis det er en konstant, hvilken er det så?"
.............
masse-energi-relationen
ΔE = Δm·c2 giver ved beregning på Δm = 1 u = 1,66054·10-27 kg
ΔE = (1,66054·10-27 kg)·(2,99792·108 m/s)2 = 1,49242·10-10 J = 9,31494·108 eV = 931,494 MeV
masse-energi-ækvivalens:
1 u ≡ 1,49242·10-10 J
1 u ≡ 931,494 MeV som du måske kan genkende
Svar #13
20. april 2012 af blommesanne (Slettet)
Hai Mathon - Det kan godt være det er et dumt spørgsmål, men hvordan kan det være at den henfalder fra 54Zn ->52Fe og ikke 52Ni ?
Håber du har tid til at hjælpe - på forhånd tak:)
Svar #14
20. april 2012 af mathon
@#13
...det var ikke et dumt spørgsmål! - men særdeles relevant. Tak for din vågenhed!
korrektion af #5 og #10
efter påpeget fejl i #13 (som det kan gå, når man tror, man kan huske grundstof-numrene :-) )
#5
a'eren er rigtig
5430Zn → 5228Ni + 211p + Q
2,37·10-13 J ≡ (2,37·10-13 J)/(1,49242·10-10 J/u) ≈ 0,001588 u
massen af 54Zn = (51,9757+0,001588+2·1,00728) u = 53,9918 u
#10
c) Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af 54Zn. Bestem atommassen for 54Zn.
5430Zn → 5228Ni + 211p + Q
2,37·10-13 J ≡ (2,37·10-13 J)/(1,49242·10-10 J/u) ≈ 0,001588 u
masseberegning:
5228Ni 211p energi 5430Zn
atommasseenheder: 51,9757 + 2·1,00728 + 0,001588 = 53,9918
Svar #15
10. februar 2017 af donfredmeister (Slettet)
#14@#13
...det var ikke et dumt spørgsmål! - men særdeles relevant. Tak for din vågenhed!
korrektion af #5 og #10
efter påpeget fejl i #13 (som det kan gå, når man tror, man kan huske grundstof-numrene :-) )#5
a'eren er rigtig
5430Zn → 5228Ni + 211p + Q
2,37·10-13 J ≡ (2,37·10-13 J)/(1,49242·10-10 J/u) ≈ 0,001588 u
massen af 54Zn = (51,9757+0,001588+2·1,00728) u = 53,9918 u
#10
c) Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af 54Zn. Bestem atommassen for 54Zn.
5430Zn → 5228Ni + 211p + Q
2,37·10-13 J ≡ (2,37·10-13 J)/(1,49242·10-10 J/u) ≈ 0,001588 u
masseberegning:
5228Ni 211p energi 5430Zn
atommasseenheder: 51,9757 + 2·1,00728 + 0,001588 = 53,9918
Hej Mathon, kan godt være det er et dumt spørgsmål, men forstår ikke helt hvordan du kommer frem til energien via 1,49242·10-10 dette tal?
Skriv et svar til: To-proton henfald
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.



