Matematik

Bestemmelse af a, b og c. I andengradspolynomium

08. maj 2010 af Ambs - Niveau: B-niveau

Hej, sidder lidt fast i denne opgave, så håber at nogen kan hjælpe mig lidt.

Med til opgaven følger en figur, som jeg gengiver i ord.

Opgaven lyder:

f(x) = ax2 + bx + c

Bestem a, b og c.

Figur gengivet.

På figuren ser man ser man en "glad" parabel, den skærer:

y-aksen i (0,2)

x-aksen i (1,0) og (2,0)

Toppunkt (1,5 , 0,25)

Her er hvad jeg er kommet frem til selv.

Jeg ville normalt have brugt toppunktsformlen til dette.

A > 0. Så jeg ved at a er positiv.

b = ?

c = 2 


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. maj 2010 af bolani (Slettet)

b er < 0

b finder du ved at finde skærring med y-aksen, dvs c - og derudfra se "hældningen" på grafen. hvis den har positiv hældning er den positiv og omvendt.

Se vedlagt fil

Vedhæftet fil:sp.png

Svar #2
08. maj 2010 af Ambs

 Tak for svaret, så er jeg lidt af vejen.

Vedlagte figur sidder lige i øjet.

Men jeg mangler stadig at finde ud af hvad a og b er?

Ved at "a" er positiv, men hvordan finder jeg ud af hvilket tal "a" står i stedet for?

Ved at "b" er negativ, men hvordan finder jeg ud af hvilket tal "b" står i stedet for?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2010 af bolani (Slettet)

tror simpelthen ikke at du skal finde eksakte værdier.

De skærringer du nævner, har du selv aflæst dig frem til dem, eller stod de som en del af opgaven?


Svar #4
08. maj 2010 af Ambs

Opgaven lyder præsis.

Grafen for funktionen f(x) = ax2 + bx +c er skitseret i figur 1.

Bestem ved hjælp af figuren koeffcienterne a, b og c.

Det forstår jeg som om at a, b og c skal findes som tal.

Har vedhæftet en gengivelse af grafen, jeg selv har lavet, men den passer på grafen fra opgaven.

Vedhæftet fil:Graf.bmp

Brugbart svar (2)

Svar #5
08. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

De to første oplysninger, at den skærer

y-aksen i (0,2)
x-aksen i (1,0) og (2,0)

er tilstrækkeligt til at bestemme a, b og c.

c følger af den første oplysning : c = 2

Den anden oplysning viser, at polynomiet har formen

f(x) = a(x-1)(x-2) = a(x2 - 3x + 2) . Da c = 2a, følger det, at 2a = 2 eller a = 1. Polynomiet er da

f(x) = x2 - 3x + 2 , hvoraf

a = 1, b = -3, c = 2.

Toppunktet ligger midt mellem rødderne, ved x = 3/2. Men vi ser, at

f(3/2) = 9/4 - 9/2 + 2 = 2 - 9/4 = -1/4 .

Dette strider mod oplysningen i #0, at toppunktet er ved (1,5 ; 0,25) , men det er i overensstemmelse med figuren i #4.

Enten er der skrivefejl i opgaven i #0, eller også er opgaven i strid med sig selv.


Svar #6
08. maj 2010 af Ambs

 Super svar, mange tak!

Det var en skrivefejl i #0.


Skriv et svar til: Bestemmelse af a, b og c. I andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.