Matematik

Matematik opgaver.

16. maj 2010 af [email protected] (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej, er der muligvis nogle der vil kunne hjælpe mig med følg 4 opgaver?

1) bestem fordoblings eller halveringskonstanten for følgende opgaver:

- f(x)=0,665*1,56^x

-Den eksponentielle funktion der går igennem punkterne (-3,12) og (6,300)

- Den eksponentielle funktion der går igennem punkterne (4,100) og (6,9)

2) Den eksponentielle funktion f går igennem punktet (4,7) og har halveringskonstanten 5. Bestem en regneforskrift for funktionen.

3) For den eksponentielle funktion g gælder, at g(12) = 8 og at T = 4.Bestem en regneforskift for funktionen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2010 af Isomorphician

Brug:

X2 = ln(2)/ln(a)


Svar #2
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Til alle sammen?

Og kunne du muligvis forklarer lidt bedre, har nemlig ikke før prøvet disse opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2010 af Isomorphician

1)

X2 = ln(2)/ln(1,56) = 1,55873

Find forskrifterne for de andre funktioner og brug enten:

X2 = ln(2)/ln(a)                      for a > 1

eller

X½ = ln(½)/ln(a)                    for a < 1

2)

Løs:

5 = ln(½)/ln(a), mht a.

Indsæt værdien for a i:

7 = b*a4, og løs mht. b. Så har du både a og b, og kan skrive forskriften.

3) Samme fremgangsmåde som 2). (kommer lidt an på om der skal stå T½ = 4 eller T2 = 4)


Svar #4
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Okay tak, jeg prøver mig frem :)


Svar #5
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Men i 1) er det så samme formel jeg skal bruge, selvom det er en eksponentiel funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. maj 2010 af mathon

det er alle eksponentielle funktioner


Svar #7
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Ja ups, har fundet ud af det nu. Tusind tak :)


Svar #8
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Kan dog stadig ikke helt finde ud af 2).

Hvilken formel skal man bruge for at finde a og?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2010 af mathon

Den eksponentielle funktion der går igennem punkterne (-3,12) og (6,300)

                     y2/y1 = aΔx

                     300/12 = a9

                             a = (300/12)1/9 = 1,42997    eksponentielt voksende

                      X2 = ln(2) / ln(1,42997) = 1,93804      

- Den eksponentielle funktion der går igennem punkterne (4,100) og (6,9)

                     y2/y1 = aΔx

                     9/100 = a2

                     a = 0,091/2 = 0,3                  eksponentielt aftagende

                     = ln(1/2) / ln(0,3) = 0,575717


Svar #10
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Ja, den har jeg fundet ud af. 

Det er nr 2). 

Altså = Den eksponentielle funktion f går igennem punktet (4,7) og har halveringskonstanten 5. Bestem en regneforskrift for funktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. maj 2010 af mathon

                   f(x) = b·(1/2)x/5  = b·((1/2)1/5)x  = b·0,870551x
og
                   7 = b·(1/2)4/5 

                   b = 7/(1/2)0,8 = 12,1877

                   f(x) = 12,1877·0,870551x


Svar #12
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Okay, tusind tak. Jeg tror jeg forstår det. 

Men med hensyn til = For den eksponentielle funktion g gælder, at g(12) = 8 og at T2 = 4.Bestem en regneforskift for funktionen.

Skal man så bare gøre det samme, for jeg kan ikke helt få den til at hænge sammen :/


Svar #13
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Er der ingen der kan finde ud af den? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. maj 2010 af Isomorphician

g(x) = b·2x/4 = ......


Svar #15
16. maj 2010 af [email protected] (Slettet)

 Taaak! :D


Skriv et svar til: Matematik opgaver.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.