Matematik
Integral 3022
En funktion f er bestemt ved (læs 2 funktioner med forskellige definitionsmængder)
1-e-x for 0 ≤ x ≤ ln2
f(x) {
e-x for ln2 ≤ x
Bestem den eksakte værdi af 0∫1 f(x) dx.
Jeg forstår ikke hvordan man løser integralet, da f(x) er opgivet som to funktioner med hver sin definitionsmængde.
Jeg ved at
∫ (1 - e-x) dx = x + e-x
∫ (e-x) dx = -e-x
men jeg kan ikke tage integralet 1∫1 (e-x) dx - 0∫0 (1 - e-x) dx, det giver selvfølgelig 0.
Svar #1
23. maj 2010 af Jerslev (Slettet)
#0: Brug regnereglen, at du kan opløse dit integral i to dele.
Hvis du skal integrere en funktion f(x) på et interval [a;b] og a<c<b kan du opløse integralet:
∫ab f(x) dx = ∫ac f(x) dx + ∫cb f(x) dx
Svar #3
23. maj 2010 af peter lind
Du skal bruge ∫01f(x)dx = ∫0ln(2)f(x)dx + ∫ln(2)1f(x)dx = ∫0ln(2)(1-e-x)dx + ∫ln(2)1e-xdx
Svar #5
23. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)
Hvad så hvis jeg på samme måde skal bestemme en stamfunktion ud fra en funktion der er delt i to, men jeg ikke får oplyst nogen grænseværdier?
Kan ikke finde opgaven igen, men lad os tage udgangspunkt fra opgaven ovenfor.
1-e-x for 0 ≤ x ≤ ln2
g(x) {
e-x for ln2 ≤ x
Bestem ∫ g(x) dx
Hvad gør man så her?
Svar #6
24. maj 2010 af peter lind
Du vil igen få en "gaffelfunktion" For x ≤ ln(2) er en stamfunktion til g(x) G(x) = ∫0x(g(t)dt + k. For x > ln(2) får du G(x) = ∫0ln(2)g(x)dx+k+∫ln(2)xg(t)dt. Bemærk at k ska være den samme i de 2 udtryk.
Svar #7
24. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)
Forstår ikke helt det med k'erne
G(x) = ∫0ln(2)g(x)dx+k+∫ln(2)x g(t)dt
G(x) = ∫0ln(2) (1 - e -x) dx+k+∫ln(2)x (e-t) dt , hvad sker der med k her?
G(x) = [ x + e-x ] 0ln(2) + k + [ -e-t ] ln(2)x
G(x) = ( (ln(2) + e-ln(2) ) - (0 + e-0 ) ) + k + (-e-ln(2) + e-x )
G(x) = ln(2) + 0.5 - 1 + k - 0,5 + 1/ex
G(x) = 1/ex + ln(2) - 1 + k
Er det rigtigt?
Svar #9
24. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)
kom til at skrive 1/e i stedet for 1/ex , det sku gerne være det samme som e-x
Svar #10
24. maj 2010 af peter lind
Du bytter om på den nedre og øvre grænse i i det sidste integral ellers er det rigtig.
En stamfunktion er både kontinuert og differentiabel, så integrationskonstanten i de to udtryk skal svare til hinanden.
Skriv et svar til: Integral 3022
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
