Matematik

Funktions forskrifter - potens, eksponentiel, lineær

24. maj 2010 af rævemis (Slettet)

Hej Folkens.

Nu er jeg altså kommet i tvivl om en meget pinlig ting og kan desværre ikke slå det op i min formel samling og finde ud af det. Jeg mangler de komplette forskrifter for a og b for både eksponentiel-, potens og lineær funktioner.


Lineærfunktion: 

a = y2 - y1 
       x2 - x1 

b = y1 - a * x1

Eksponentielfunktion:

a = (y2/y1)^(1/x2-x1)

b = y1
       a^x1

Potensfunktioner: 

a = log (y2/y1)
      log (x2/x1)

b = ?? 

Er ikke sikre på dem. Håber I lige kan hjælpe
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: De er vist rigtige nok - er lidt usikker på din a = ... for eksponentialfunktionen, da det ser ret mærkeligt ud, det du har skrevet.

Du kan selv danne en formel for b i en potensfunktion. Hvordan ser en potensfunktion ud? Isoler herefter b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2010 af Knotz (Slettet)

stedet for at tænke på dem som formler, kan det måske hjælpe at se hvor simpelt de kan udledes - denne slags opgaver kan ALTID løses vha to ligninger med to ubekendte - så slipper man for at skulle huske så meget.

Her er beviserne/udledningerne af udtrykkene:


Okay, du har to punkter: P(x1,y1) og Q(x2,y2) som funktionerne går igennem.

Lineær
:

y1 = ax1 + b
y2 = ax2 + b

Funktionerne trækkes fra hinaden:

y1 - y2 = ax1 + b - (ax2 + b)
y1 - y2 = ax1 + b - ax2 - b
y1 - y2 = ax1 - ax2
y1 - y2 = a(x1-x2)
a = (y1 - y2)/(x1-x2)
Tadah - altså er din løsning rigtig.
Ud fra dette ses også let formlen for b:
y1 = ax1 + b  <-> b = y1 - ax1
 


Eksponentiel:

y1 = b * ax1
y2 = b * a^x2

Funktionerne deles med hinanden:
y1 / y2 =(b * ax1) / (b * ax2)
y1 / y2 = ax1 / ax2
y1 / y2 = ax1-x2
a = (y1 / y2)(1/(x1-x2))

og b:
y1 = b * ax1 <-> b = y1 / ax1

dvs. dine løsninger var rigtige.


Potensfunktion:

y1 = b * x1^a
y2 = b * x2^a

Funktionerne deles med hinanden:
y1 / y2 = (b * x1a) / (b * x2a)
y1 / y2 = x1a / x2a
y1 / y2 = (x1 / x2)a
log(y1 / y2) = a * log(x1 / x2)
a = log(y1 / y2) / log(x1 / x2)

og b:
y1 = b * x1a  <-> b = y1 / x1a

Sådan :)

 


Svar #3
27. maj 2010 af rævemis (Slettet)

Hold da! Det var rigtig godt! :) 

Tusind tak! Ved godt at man kan udlede fx b-formlen ved at isolere osv.

Jeg skrev mere fordi man til skriftlig matematik ikke har særlig meget tid til at sidde og udligne.

Tak! 


Skriv et svar til: Funktions forskrifter - potens, eksponentiel, lineær

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.