Matematik

5.003

27. maj 2010 af Cvaleria (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvordan finder jeg

"holdbarheden ved en temperatur på –18ºC, og bestem temperaturen, hvis holdbarheden er 180 døgn."
 
vis jeg har fundet en forskrift der hedder "f(x)=lnx(-1)/(lnx)^2"


Svar #1
27. maj 2010 af Cvaleria (Slettet)

er tempraturen x eller er holdbarheden?

Tabellen viser sammenhørende værdier af temperaturen T (målt i ºC) i en fryser og holdbarheden D (målt i døgn) af en rullepølse, der opbevares i en fryser.

Temperatur T      -25      -20      -15      -10
Holdbarhed D    280     154        91       49

Det oplyses, at D med god tilnærmelse er en eksponentielt aftagende funktion af T.

jeg fandt funktionen på en andens opgave

altså f(x) =lnx(-1)/(lnx)^2

og nu vil jeg meget gerne vide hvordan man løser b

altså "Bestem ved hjælp af den fundne forskrift holdbarheden ved en temperatur på –18ºC, og bestem temperaturen, hvis holdbarheden er 180 døgn"


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. maj 2010 af E yo (Slettet)

temperaturerne T tastes ind i liste 1 og holdbarheden D i liste 2 eksponentielregression (expreg) på TI 89 giver da D = 15.71. 0.891^T
Temperaturen T= -18 giver en holdbarhed på D = 15.71. 0.891^-18 = 125.4 dvs 125 dage
En holdbarhed D=180 dage opnås hvis 180 = 15.71. 0.891^T
Ti 89: solve(180 = 15.71. 0.891^T,T) giver T = -21.13 dvs temperaturen skal være -21grader
Beregnet: 180 = 15.71. 0.891^T <=> 0.891^T=180/15.71 <=> T = ln(180/15.71)/ln(.891)=-21.13
Halveringskonstanten T½= ln(½)/ln(0.891) = 6 grader .
Når temp øges 2 grader falder holdbarheden 20,6% da 0.891^2-1 = -0.206=-20.6%


Svar #3
27. maj 2010 af Cvaleria (Slettet)

du er min helt ^^ jeg kunne aldrig have nået at aflevere det her til imorgen uden den her side og dig

1000 tak


Skriv et svar til: 5.003

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.