Matematik

Lineær model - udvikling

29. maj 2010 af ahmadelkassem (Slettet) - Niveau: C-niveau

 hej folkens jeg skal op til eksamen på tirsdag i Matematik c, og har lidt problemer med et opgave som jeg håber i kan hjælpe mig med. :-)

Udviklingen i den gennemsnitlige levetid (middellevetiden) for danske kvinder kan for årene efter 1995 med god tilnærmelse beskrives ved en lineær model

Y=ax + b

hvor x er antal år efter 1995, og y er middellevetiden(år). middellevetiden for kvinder er vokset fra 78,0 år i 1995 til 80,3 år i 2005

a) bestem tallene a og b

det har jeg så gjort a=0,23 b=78

men så er det her jeg ikke forstår hvad jeg skal lave

b) i hvilken år vil middellevetiden for kvinder være 81,5 år, hvis udviklingen fortsætter?

håber i kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2010 af Banan1 (Slettet)

a) indsæt a og b i forskriften for en lineær funktion

b) isoler x fra; 81,5=0,23x+78

husk at x er antal år efter 1995.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2010 af Crazyguitarman (Slettet)

F(x) = 0.23x+78

det er din funktion, den skal du sætte lig 81.5, og finde x.

81.5 = 0.23x+78 <=> (81.5 - 78)/0.23 = x  (du kan selvfølgelig også solve den, men den her er rimelig nem)

så året er altså 1995+x 

EDIT: damn too slow.


Svar #3
29. maj 2010 af ahmadelkassem (Slettet)

 hej igen og tak for jeres hjælp

men det er stadigvæk noget jeg ikke forstår

ifølge min lære så har han sagt

81,5=0,23+78

0,23x=3,5

x=15,2

altså vil middellevetiden blive 81,5 år i løbet af 2010

men jeg forstår ikke hvordan han fik 3,5 og endte med 15,2.

det håber jeg så i kan hjælpe mig med

på forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2010 af Banan1 (Slettet)

81,5=0,23x+78

0,23x=81,5-78

0,23x=3,5

x=3,5/0,23 (der deles med 0,23 på begge sider)

x=15,2

1995+15,2=2010 cirka, som du også har fundet frem til. :)


Svar #5
29. maj 2010 af ahmadelkassem (Slettet)

 hehe nu føler jeg mig selv lidt dum, men tak for hjælpen alle sammen :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2010 af Banan1 (Slettet)

det er der ingen grund til. :)


Skriv et svar til: Lineær model - udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.