Fysik

Halveringstiden??

02. juni 2010 af Wutever (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 Hej allesammen :P<3

Jeg har virkelig problemer med fysik/kemi...forstår nærmest nada, men halveringstiden..det fatter jeg intet af, intet.

Jeg vil virkelig gerne vide hvad det er for noget, hvordan man finder det og hvad finder man det ud fra(har om radioaktive strålinger "alfa, beta og gamma"?

Tusind tak på forhånd :D<3 - skal nemlig bruge det til eksamen i morgen :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2010 af mathon

   alle radioaktive stoffer har deres særlige halveringstid.

halveringstiden er den tid der går før den oprindelige mængde er halveret.

efter
                1
halveringstid er der (1/2)1 gange den oprindelige radioaktive mængde tilbage
                2 halveringstider er der (1/2)2 gange den oprindelige radioaktive mængde tilbage
                3 halveringstider er der (1/2)3 gange den oprindelige radioaktive mængde tilbage
                ................
                n halveringstider er der (1/2)n gange den oprindelige radioaktive mængde tilbage


 

             


Svar #2
02. juni 2010 af Wutever (Slettet)

#1

   alle radioaktive stoffer har deres særlige halveringstid.

halveringstiden er den tid der går før den oprindelige mængde er halveret.

efter
                1
halveringstid er der (1/2)1 gange den oprindelige radioaktive mængde tilbage
                2 halveringstider er der (1/2)2 gange den oprindelige radioaktive mængde tilbage
                3 halveringstider er der (1/2)3 gange den oprindelige radioaktive mængde tilbage
                ................
                n halveringstider er der (1/2)n gange den oprindelige radioaktive mængde tilbage


 

              Hvor finder jeg den "særlige halveringstid"?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Der findes tabeller over radioaktive grundstoffers halveringstider, sikkert ogå på nettet (jeg kunne bare ikke finde en).

Hlveringstiden for et radioaktivt stof kan måles ved at måle strålingen med en geigertæller til forskellige tidspunkter, som mathon skriver.


Svar #4
02. juni 2010 af Wutever (Slettet)

Med tabellen mener du så denne: dettmaring.dk/fysikogkemi/img/isotoper01.jpg?

F.eks. ved Th 234 så står der "24,10 d" er det halveringstiden? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#4: Ja, d står for dage.


Svar #6
02. juni 2010 af Wutever (Slettet)

#5
#4: Ja, d står for dage.

Findes der en formel, hvor man f.eks. kan sætte tal i :D? (ved godt jeg spørger ret dumt lige nu, men det er fordi jeg ikke forstår wikipedia xD) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#6: En formel for hvad?


Svar #8
02. juni 2010 af Wutever (Slettet)

#7

#6: En formel for hvad?

Det ved jeg virkelig ikke...

Men det er fordi at man kan sætte det ind i en graf, men jeg ved ikke helt hvad Y- og x-aksen skal være...

Y= stråling tilbage

x= tid

eller hvordan skal det se ud :/?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#8: Ja, det ville nok være den rigtige måde at sætte akserne på.

Eventuelt:

x = tid

y = aktivitet.


Svar #10
02. juni 2010 af Wutever (Slettet)

 #9

#8: Ja, det ville nok være den rigtige måde at sætte akserne på.

Eventuelt:

x = tid

y = aktivitet.

Jeg vil høre om du vil tage et eksempel med mig, for det vil virkelig gavne mig :/


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Den kunne f. eks. se ud som på linket. Hvis halveringstiden er 5 dage, skal alle tallen på x-aksen ganges med 5.

http://www.tpub.com/content/doe/h1019v1/css/h1019v1_57.htm


Skriv et svar til: Halveringstiden??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.