Matematik

Lineær sammenhæng

03. juni 2010 af nonoo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hælp mig?

Jeg skal gør rede for en lineære sammenhæng y=ax+b

Og jeg skal bl.a. komme ind på betydningen af tallene a og b ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2010 af ramme2 (Slettet)

y= ax+b  er en lineær funktion. Grafisk afbilleder funktionen som en ret linie.

X er den uafhængige variable og y er den afhængige variable

a og b er konstanter.

a er tilvæksten og i modsæting til potens og eksponentialfunktioner ændre tilvæksten sig ikke.  Den kaldes også hældningskvofficienten, dog kun i lineære funktioner.  

Har man 2 punkter på den rette linie hvor den lineær funktion er afbilledet kan man beregne a ud fra de 2 punkters koordinater ved hjælp af formlen   a =  (y2-y1)/ (x2 -x1    (formel 31 i vores formelsamling)

Den lineær funktion er stigende hvis a>0  og aftagende hvis a<0  . Er a=0 er den rette linie parallel med x-aksen.

Hældningskvofficienten a (a>0) kan findes på et koordinatsystem ved at gå en frem og derefter projektiere a op til den rette linie. Det forudsætter dog at enhederne for x og y er lige store.  

b er skæringspunktet på y-aksen for x=0  indsættes x=0 i funktionen y=ax+ b fås y=b.


Skriv et svar til: Lineær sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.